ČOKOLADNA TORTA
Umutiti mikserom koru od sledećih sastojaka i ispeći (tačnije prosušiti) na 180 stepeni ravno 40 minuta, pa ipak po isteku proveriti čačkalicom da li je ispečeno kao valja:
8 belanaca
250 g smeđeg šećera
8 žumanaca
2 kašike omekšale masti
Prestati mutiti mikserom, pa se latiti drvene varjače i dodati još u koru i polagano ručno izmešati:
250 g mlevenih oraha
100 g otopljene menaž čokolade (koja ima 44% kakao praha, one jestive crne skupocene od 70 do 75 % kakaa (sa šećerom ili stevijom svejedno probala sam sve) u kolač ja ne bih dodala nikad, a i jedva imaju po 90 g)
Koru ispeći u većem okruglom plehu koji je obložen papirom.
Pečenu koru dobro prohladiti i tek hladnu preseći preko pola.
Dok se kora peče ravnih 40 minuta dovoljno vremena da se skuva divan čokoladni fil:
Umutiti 5 celih jaja mikserom sa 250 g smeđeg šećera (nisam umanjivala šećer, jer ovde nema ništa od brašna ili gustina pa bolje da ne pogrešim; a iako bude slatkasto ješće se manji parčići).
To sasuti u lonac na paru i ubaciti još 100 g menaž čokolade izdrobljene na kockice.
Skuvati fil na tišoj ringli (na dvojci).
Vruć i skuvan fil smaknut sa ringle i ubacivati 250 g putera naizmenično isečen na kockice i sve mešati neprestano drvenom varjačom dok se ne istopi puter i ne sjedini sa filom.
Fil dobro ohladiti do stezanja.
Preko prve polovine kore naneti fil oko 1/3 (možda malo više) i preklopiti preostalom korom.
Ostatak fila preliti po vrhu torte i izmazati okolo (kora je trošna i prospita pa pažljivo sve raditi).
Ostaviti tortu najmanje 24 sata da odmekne pre nego se načne i posluži.
Prijatno uz još jedan srećan dan kao što je rođendan!
Коментари
Постави коментар