уторак, 6. новембар 2018.

ČOKOLADNA TORTA



Umutiti mikserom koru od sledećih sastojaka i ispeći (tačnije prosušiti) na 180 stepeni ravno 40 minuta, pa ipak po isteku proveriti čačkalicom da li je ispečeno kao valja:

8 belanaca
250 g smeđeg šećera
8 žumanaca
2 kašike omekšale masti

Prestati mutiti mikserom, pa se latiti drvene varjače i dodati još u koru i polagano ručno izmešati:

250 g mlevenih oraha
100 g otopljene menaž čokolade (koja ima 44% kakao praha, one jestive crne skupocene od 70 do 75 % kakaa (sa šećerom ili stevijom svejedno probala sam sve) u kolač ja ne bih dodala nikad, a i jedva imaju po 90 g)


Koru ispeći u većem okruglom plehu koji je obložen papirom.

Pečenu koru dobro prohladiti i tek hladnu preseći preko pola.

Dok se kora peče ravnih 40 minuta dovoljno vremena da se skuva divan čokoladni fil:



Umutiti 5 celih jaja mikserom sa 250 g smeđeg šećera (nisam umanjivala šećer, jer ovde nema ništa od brašna ili gustina pa bolje da ne pogrešim; a iako bude slatkasto ješće se manji parčići).

To sasuti u lonac na paru i ubaciti još 100 g menaž čokolade izdrobljene na kockice.

Skuvati fil na tišoj ringli (na dvojci).

Vruć i skuvan fil smaknut sa ringle i ubacivati 250 g putera naizmenično isečen na kockice i sve mešati neprestano drvenom varjačom dok se ne istopi puter i ne sjedini sa filom.

Fil dobro ohladiti do stezanja.



Preko prve polovine kore naneti fil oko 1/3 (možda malo više) i preklopiti preostalom korom.

Ostatak fila preliti po vrhu torte i izmazati okolo (kora je trošna i prospita pa pažljivo sve raditi).



Ostaviti tortu najmanje 24 sata da odmekne pre nego se načne i posluži.

Prijatno uz još jedan srećan dan kao što je rođendan!





Нема коментара:

Постави коментар