POSNI HRONO PODVARAK
Za podvarak koristim kupus ribanac, pristavljen pre 10-ak ili malo više dana. Naime, ribanac se sprema lako i pre se ukiseli nego kupus u bačvicama.
Za one koji bi da prvi put izribaju kupus evo i kako (dušekorisnije je izribati kupusa jednu kanticu, nego jedng čoveka glavu):
Svežu glavicu kupusa iseckati uz pomoć super rendeta (koristim neprevaziđeno rende Berger još od 1998-e) i posoliti dodavanjem himalajske soli i dobro izgnječiti.
Izgnječen kupus, usoljen, poređati i dobro sabijati u neki sud (kanticu, kantu itd...), a onda po vrhu pokriti liskama kupusa, pa staviti neki poklopčić ili tanjir i pritisnuti kamenom rečnim (koristim kamen drinski).
I tako ostaviti u špaizu da popusti vodu i da se ukiseli (zavisi od toplote i najkasnije za 15-ak dana stiže).
A kad stigne kupus ribanac, pravimo podvarak.
Ovako:
U šerpu sasuti kupus ribanac pre toga opran u hladnoj vodi. Slan je taman kako treba i nema dodavanja soli u ovom jelu.
U kupus dodajemo samo začine ovim redom:
glavica crnog luka
nekoliko čena belog luka
lovorov list
crni mleveni biber
mrvljena ljuta paprika (sudžuk)
suvi začin ruzmarina
suvi začin bosiljka
Sve naliti vodom i dinstati oko 1 sata na umerenoj vatri uz povremeno mešanje i podlevanje vodom.
Izdinstan i omekavljen kupus sasuti u zemljani sud, koji se samo malo podmasti maslinovim uljem.
Sve se zapeče oko 40-ak minuta dok ne porumeni na 200 stepeni.
Podvarak najbolje ide ne uz meso, već uz salatu od cvekle.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар