петак, 23. новембар 2018.

POSNI HRONO PODVARAK



Za podvarak koristim kupus ribanac, pristavljen pre 10-ak ili malo više dana. Naime, ribanac se sprema lako i pre se ukiseli nego kupus u bačvicama.

Za one koji bi da prvi put izribaju kupus evo  i kako (dušekorisnije je izribati kupusa jednu kanticu, nego jedng čoveka glavu):

Svežu glavicu kupusa iseckati uz pomoć super rendeta (koristim neprevaziđeno rende Berger još od 1998-e) i posoliti dodavanjem himalajske soli i dobro izgnječiti.

Izgnječen kupus, usoljen, poređati i dobro sabijati u neki sud (kanticu, kantu itd...), a onda po vrhu pokriti liskama kupusa, pa staviti neki poklopčić ili tanjir i pritisnuti kamenom rečnim (koristim kamen drinski).

I tako ostaviti u špaizu da popusti vodu i da se ukiseli (zavisi od toplote i najkasnije za 15-ak dana stiže).

A kad stigne kupus ribanac, pravimo podvarak.

Ovako:

U šerpu sasuti kupus ribanac pre toga opran u hladnoj vodi. Slan je taman kako treba i nema dodavanja soli u ovom jelu.

U kupus dodajemo samo začine ovim redom:

glavica crnog luka
nekoliko čena belog luka
lovorov list
crni mleveni biber
mrvljena ljuta paprika (sudžuk)
suvi začin ruzmarina
suvi začin bosiljka

Sve naliti vodom i dinstati oko 1 sata na umerenoj vatri uz povremeno mešanje i podlevanje vodom.



Izdinstan i omekavljen kupus sasuti u zemljani sud, koji se samo malo podmasti maslinovim uljem.

Sve se zapeče oko 40-ak minuta dok ne porumeni na 200 stepeni.

Podvarak najbolje ide ne uz meso, već uz salatu od cvekle.

Prijatno!



Нема коментара:

Постави коментар