KRSNI KOLAČ
U vanglicu sasuti:
oko 400-500 g belog pšeničnog brašna (tip 400)
1 kesicu suvog kvasca
1 kašičicu smeđeg sećera
1 nepunu kašičicu soli
Izmešati varjačom i zakuvati mlakom vodom, pa ostaviti da testo nadođe na toplom pokriveno krpom.
Nadošlo testo premesiti i staviti u okrugli kalup za pečenje čije se dno vadi, a obložen papirom i opet ga pustiti da nadođe i da se raširi po čitavom okruglom dubljem plehu.
Napraviti ukrase po želji od mase beskvasnog testa koje se zamesi upotrebom sledećih sastojaka:
4-5 kašike gustina
3-4 kašike brašna
hladna voda
Kada hleb nadođe u plehu premazati ga mešavinom smeđeg šećera i hladne vode i poređati ukrase i opet sve izmazati slatkom vodom (to vam je i jestivo lepilo za testo).
Ispeći oko 45-50 minuta na 190 stepeni.
Srećna slava Svetog Nikolaja Mirlikijskog!
Коментари
Постави коментар