SARMA PUŽIĆI
Pripremiti kašu od:
praziluka
crnog luka
korena celera
belog korenja (paškanat i peršun)
par čena belog luka
mlevenog svinjskog mesa
Naliti malo vode, posoliti dodavanjem himalajske roze soli, pobiberiti i izdinstati.
Od začina u kašu dodati još:
svež list celera
suvi začin majčine dušice
alevu slatku papriku
Smaći sa ringle i umešati posve malo prethodno dobro skuvanog integralnog pirinča.
Dok se kaša malo prohladi pripremiti liske kiselog kupusa (pre toga malo da su odstajale u vodi kako bi se iz njih izvukla so).
Svaku lisku preseći uzduž preko korena, koji teba odbaciti, a kako bi od svake liske dobili 2 polutke za savijanje sarma pužića.
Po rubu svake polutke naneti sloj kaše (fila) i urolati kao rolat do kraja liske, a onda tu uzanu rolnicu saviti u krug ili u oblik puževe kućice.
Sarmice neobičnog savijanja poređati po dnu vatrostalne čiije.
Preliti sa par kašika maslinovog ulja (2-3), naliti vodom, pokriti jednim slojem preostalih liski i ubaciti u rernu na 200 stepeni da se ukrčka i dobro skuva (kuvati dok ne omekave liske, kaša je dobro upržena, a pirinač skuvan).
Ako vam u toku pečenja malo krene da gori po vrhu jelo, stavite komad aluminijumske folije (ovakve savete ne navodim, jer se nešto i podrazumeva da znate unapred).
Prijatno!
Коментари
Постави коментар