недеља, 6. јануар 2019.

SARMA PUŽIĆI



Pripremiti kašu od:

praziluka
crnog luka
korena celera
belog korenja (paškanat i peršun)
par čena belog luka
mlevenog svinjskog mesa

Naliti malo vode, posoliti dodavanjem himalajske roze soli, pobiberiti i izdinstati.

Od začina u kašu dodati još:

svež list celera
suvi začin majčine dušice
alevu slatku papriku

Smaći sa ringle i umešati posve malo prethodno dobro skuvanog integralnog pirinča.

Dok se kaša malo prohladi pripremiti liske kiselog kupusa (pre toga malo da su odstajale u vodi kako bi se iz njih izvukla so).



Svaku lisku preseći uzduž preko korena, koji teba odbaciti, a kako bi od svake liske dobili 2 polutke za savijanje sarma pužića.

Po rubu svake polutke naneti sloj kaše (fila) i urolati kao rolat do kraja liske,  a onda tu uzanu rolnicu saviti u krug ili u oblik puževe kućice.

Sarmice neobičnog savijanja poređati po dnu vatrostalne čiije.




Preliti sa par kašika maslinovog ulja (2-3), naliti vodom, pokriti jednim slojem preostalih liski i ubaciti u rernu na 200 stepeni da se ukrčka i dobro skuva (kuvati dok ne omekave liske, kaša je dobro upržena, a pirinač skuvan).

Ako vam u toku pečenja malo krene da gori po vrhu jelo, stavite komad aluminijumske folije (ovakve savete ne navodim, jer se nešto i podrazumeva da znate unapred).




Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар