ŠVEDSKA TORTA
Zamesiti jedan starinski recept, pronađen na požutelim koricama starih kuvara, sa malo hladne vode:
80 g svinjske masti
180 g speltinog brašna
80 g fruktoze
1 žumance
koru od 1 struganog limuna
malo arome vanile
1/2 kesice praška za pecivo
Ispeći u okrugloj tepsiji (obložena papirom) na 190-180 stepeni.
Za to vreme propržiti na tihoj vatri jabuke iseckane na kockice u koje se dodaju 2 kašike smeđeg šećera i malo ruma.
Izavditi ispečen kolač (koru) i preko nje preliti prepržene jabuke, a zatim posuti mlevenim lešnicima.
Umutiti šam od 4 belanca (ili belanceta, meni gramatika nije važnija strana), ali pre toga na jakoj vatri ušpinovati posebno 6 kašika smeđeg šećera sa malo vode.
U umućen šam dodavati kap po kap ušpinovanog šećera i sve dobro umutiti.
Preko jabuka sasuti šam i vratiti kolač i zapeći ga iznova u rerni na 170-160 stepeni dok ne porumeni.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар