уторак, 22. јануар 2019.

ŠVEDSKA TORTA



Zamesiti jedan starinski recept, pronađen na požutelim koricama starih kuvara, sa malo hladne vode:

80 g svinjske masti
180 g speltinog brašna
80 g fruktoze
1 žumance
koru od 1 struganog limuna
malo arome vanile
1/2 kesice praška za pecivo

Ispeći u okrugloj tepsiji (obložena papirom) na 190-180 stepeni.

Za to vreme propržiti na tihoj vatri jabuke iseckane na kockice u koje se dodaju 2 kašike smeđeg šećera i malo ruma.

Izavditi ispečen kolač (koru) i preko nje preliti prepržene jabuke,  a zatim posuti mlevenim lešnicima.

Umutiti šam od 4 belanca (ili belanceta, meni gramatika nije važnija strana), ali pre toga na jakoj vatri ušpinovati posebno 6 kašika smeđeg šećera sa malo vode.

U umućen šam dodavati kap po kap ušpinovanog šećera i sve dobro umutiti.

Preko jabuka sasuti šam i vratiti kolač i zapeći ga iznova u rerni na 170-160 stepeni dok ne porumeni.



Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар