URMAŠICE
U trećem neizmenjenom izdanju među 200 odabranih recepata objavljenih 1978, pod imenom "Torte, pite i kolači" autorke Zdravke Purić, pronalazim jedan recept na strani 55 - urmašice...
Zamesiti glatko testo (pravim polovinu mere) od sledećih sastojaka:
125 g svinjske masti
1 celo jaje
2 kašike kiselog mleka (oceđeno od surutke)
175 g speltinog brašna (i malo preko toga - negde oko 200 g; zamesivanjem dodati malo preko ove količine, kako bi se postigao efekat nelepljivog glatkog testa)
Od testa praviti male kuglice (loptice) i na reckavu stranu rendeta rastanjiti i napraviti šaru.
Staviti jezgarice oraha na neišaranu stranu (iznutra), pa saviti krajeve tako da išarana strana ostane spolja i onda uvijanjem strana napraviti male valjčiće i poređati ih u pleh obložen papirom.
Ispeći na 190-180 stepeni.
Dok se kolačići peku, ušpinovati 200 g smeđeg šećera sa malo vode, a kad se sve ušpinuje sirupom slatkim preliti ispečene urmašice.
Pustiti da upiju sok i da se dobro ohlade.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар