недеља, 28. април 2019.

ŠVARCVALD TORTA






Za tortu od višanja sa Švarcvalda potrebno je umutiti biskvit, a evo i kako:

Prvo na pari rastopiti:

100 g čokolde (45 % kakaoa)
100 g maslaca (može i 125 g)
150 g smeđeg šećera
1 kesica vanil šećera

Masu prohladiti, pa u to dodati 5 žumanaca i umutiti mikserom,  a zatim ubaciti suve sastojke:

100 g speltinog brašna
50 g gustina (čvrstina)
50 g mlevenih badema
½ kesice praška za pecivo (ili 1 kašičicu kafenu)
1 kašičicu cimeta

Umutiti posebno 5 belanaca u čvrst sneg i dodati u masu i izmešati ne mikserom, već ručno varjačom.

Najveći pleh od rerne obložiti papirom i ispeći koru na 200 stepeni.

Ohlađen biskvit iseći na 3 jednake šnite (polagano malo je hrskavije).

Skuvati fil ili glazuru:

Očišćene višnje skuvati kao kompot (oko 500 g očišćenih marela) sa 100 g smeđeg šećera. U to ubaciti 3 kesice vanile, cimeta i mlevenog karanfilića. Pred kraj u ovo ubaciti 1 kesicu (ili 1 supenu kašiku razmućenog goveđeg želatina u malo hladne vode).

Prohladiti malo glazuru,  a onda ocediti posebno sok od višanja (od oceđenih višanja na stranu izdvojiti još par višanja za dekoraciju).

Umutiti 500 ml slatke pavlake.

Na tacnu položiti prvu koru i preliti je sokom (nisam pustila da se potpuno stegne i želatinira, lepše je malo ređe kako bi se korice natopile jer su biskvitne i hrskave), a onda polovinu višanja rasporediti po kori prvoj.

Poklopiti drugom korom (i drugu koru preliti sirupom), a onda pomešati sa malo slatke pavlake preostalu količinu višanja i premazati preko druge kore.

Preklopiti trećom koricom i preliti i nju ostatkom sirupa (dakle sirup podeliti na 3 kore).

Ostatkom slatke umućene pavlake izmazati tortu po vrhu i okolo.

Dekorisati sa onim višnjama sa strane.

Može se isprskati torta i rendanom čokoladom.



Prijatno!





Нема коментара:

Постави коментар