ŠVARCVALD TORTA
Za tortu od
višanja sa Švarcvalda potrebno je umutiti biskvit, a evo i kako:
Prvo na
pari rastopiti:
100 g
čokolde (45 % kakaoa)
100 g
maslaca (može i 125 g)
150 g
smeđeg šećera
1 kesica vanil
šećera
Masu prohladiti,
pa u to dodati 5 žumanaca i umutiti mikserom,
a zatim ubaciti suve sastojke:
100 g
speltinog brašna
50 g
gustina (čvrstina)
50 g mlevenih
badema
½ kesice
praška za pecivo (ili 1 kašičicu kafenu)
1 kašičicu
cimeta
Umutiti
posebno 5 belanaca u čvrst sneg i dodati u masu i izmešati ne mikserom, već
ručno varjačom.
Najveći
pleh od rerne obložiti papirom i ispeći koru na 200 stepeni.
Ohlađen
biskvit iseći na 3 jednake šnite (polagano malo je hrskavije).
Skuvati fil
ili glazuru:
Očišćene
višnje skuvati kao kompot (oko 500 g očišćenih marela) sa 100 g smeđeg šećera.
U to ubaciti 3 kesice vanile, cimeta i mlevenog karanfilića. Pred kraj u ovo
ubaciti 1 kesicu (ili 1 supenu kašiku razmućenog goveđeg želatina u malo hladne
vode).
Prohladiti
malo glazuru, a onda ocediti posebno sok
od višanja (od oceđenih višanja na stranu izdvojiti još par višanja za dekoraciju).
Umutiti 500
ml slatke pavlake.
Na tacnu
položiti prvu koru i preliti je sokom (nisam pustila da se potpuno stegne i
želatinira, lepše je malo ređe kako bi se korice natopile jer su biskvitne i
hrskave), a onda polovinu višanja rasporediti po kori prvoj.
Poklopiti
drugom korom (i drugu koru preliti sirupom), a onda pomešati sa malo slatke
pavlake preostalu količinu višanja i premazati preko druge kore.
Preklopiti
trećom koricom i preliti i nju ostatkom sirupa (dakle sirup podeliti na 3
kore).
Ostatkom
slatke umućene pavlake izmazati tortu po vrhu i okolo.
Dekorisati sa
onim višnjama sa strane.
Može se isprskati
torta i rendanom čokoladom.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар