TORTA OD SIRA SA ARONIJOM – bez pečenja
Skuvati šaku aronije sa 2 kašike fruktoze na vodi
oko 5 minuta, a zatim smaći šerpicu sa
ringle. Može bilo koje voće po izboru: kupine, borovnice, maline, jagode,
višnje, ribizle, itd...
Pokvasiti 1 kašiku goveđeg želatina sa malo hladne
vode i pustiti da nabubri takođe oko 5 minuta, a kada nabubri sasuti u skuvanu
aroniju. Ovu želatinastu masu dobro ohladiti.
Podlogu ili prvi sloj napraviti od 150 g mlevene
plazme i sveže isceđenog soka od 2 manje narandže (soka će i ostati).
Središnji deo ili fil od sira napraviti tako što 300
g krem sir pomešate sa 2 kašike fruktoze i mešanjem sjedinite. U to dodati još
1 kafenu kašičicu arome vanile i 1 kesicu vanil šećera.
Dakle, kako postaviti tortu od sira, a da nije
postavljanje jednačine ili nejednačine: najpre dolazi podloga od plazme kao
prvi sloj, zatim fil od krem sira kao drugi sloj i najzad kao treći i završni
sloj želatinasti preliv (potrudite se da bude stegnutiji, kako bi se što
uspešnije naneo bez skliznuća sa fila od krem sira). Ovde se može umešati i malo
sezonskih jagoda, tako što se napravi jedna ivica, u koju posle sipati voćni
preliv.
Jedna zdravija varijanta bez maslaca i šećera, sa
posebnom čari što može da se pravi na brzinu, iz glave i bez merenja (nešto kao
poskakivanje kišnih kapljica). Da, ne bude zabune, mere postoje i u ovom
receptu, pa ko voli neka isproba.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар