KIKIRIKI TORTA - tek malo izmenjeno i dosta uspešnije
Za ovu tortu težine oko 1 kg i 400 g najpre
pripremiti 150 g mlevenog kikirikija (sirovi kikiriki pre mlevenja prepeći u
rerni), kao i 150 g mlevenih oraha (i oni se prethodno mogu prepeći; ja nisam,
već sam imala neku količinu samlevenih oraha i rekoh da ih tako upotrebim).
Umutiti koricu od sledećih sastojaka, a zatim ispeći
u najvećem plehu od rerne na 200 stepeni (pleh obložen papirom to se
podrazumeva i kad se ne kaže), a pečenu hladnu koricu iseći na 3 tanke šnite od
po 12 cm širine; kao što se vidi torta nije mnogo zahtevna, a potrebno je samo
6 jaja...
Umutiti:
6 belanaca
6 kašika smeđeg šećera
2 žumanca (preostala 4 sačuvati za fil)
2 kašike speltinog brašna
80 g mlevenog kikirikija
80 g mlevenih oraha
Skuvati fil u lončetu na paru:
4 žumanca
500 ml mleka (može manje mleka oko 350-400 ml, pošto
fila ostane, ali ništa strašno od ostataka bućkaju se nove kuglice)
3 kašike smeđeg šećera
1 kesica vanil šećera
2-3 kašike gustina (ja sam dodala 2)
U vruć kuvan fil (mada može i u mlak ili hladan)
dodati 240 g maslaca.
Ohladiti dobro fil pre nanošenja na korice.
Umutiti 250 ml slatke tečne pavlake.
A kako sve filovati i ređati:
prva korica
žuti fil (naneti obilatije, mada će fila preteći kao
što rekoh, ali bez brige to može da se iskoristi i da se naprave kuglice)
sloj slatke ulupane pavlake
mleveni kikiriki
mleveni orasi
druga korica
još jedan sloj žutog fila
slatka umućena pavlaka
mleveni kikiriki
mleveni orasi
i najzad treća korica
Okolo i sa strana, kao i po vrhu izmazati obilato
žutim filom.
Naneti ostatak slatke umućene pavlake i isprskati
mlevenim kikirikijem.
Pustiti da odmekavi do sutradan u frižideru, a onda
seći.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар