уторак, 11. јун 2019.

KIKIRIKI TORTA - tek malo izmenjeno i dosta uspešnije





Za ovu tortu težine oko 1 kg i 400 g najpre pripremiti 150 g mlevenog kikirikija (sirovi kikiriki pre mlevenja prepeći u rerni), kao i 150 g mlevenih oraha (i oni se prethodno mogu prepeći; ja nisam, već sam imala neku količinu samlevenih oraha i rekoh da ih tako upotrebim).

Umutiti koricu od sledećih sastojaka, a zatim ispeći u najvećem plehu od rerne na 200 stepeni (pleh obložen papirom to se podrazumeva i kad se ne kaže), a pečenu hladnu koricu iseći na 3 tanke šnite od po 12 cm širine; kao što se vidi torta nije mnogo zahtevna, a potrebno je samo 6 jaja...

Umutiti:

6 belanaca
6 kašika smeđeg šećera
2 žumanca (preostala 4 sačuvati za fil)
2 kašike speltinog brašna
80 g mlevenog kikirikija
80 g mlevenih oraha

Skuvati fil u lončetu na paru:

4 žumanca
500 ml mleka (može manje mleka oko 350-400 ml, pošto fila ostane, ali ništa strašno od ostataka bućkaju se nove kuglice)
3 kašike smeđeg šećera
1 kesica vanil šećera
2-3 kašike gustina (ja sam dodala 2)

U vruć kuvan fil (mada može i u mlak ili hladan) dodati 240 g maslaca.

Ohladiti dobro fil pre nanošenja na korice.

Umutiti 250 ml slatke tečne pavlake.

A kako sve filovati i ređati:

prva korica
žuti fil (naneti obilatije, mada će fila preteći kao što rekoh, ali bez brige to može da se iskoristi i da se naprave kuglice)
sloj slatke ulupane pavlake
mleveni kikiriki
mleveni orasi
druga korica
još jedan sloj žutog fila
slatka umućena pavlaka
mleveni kikiriki
mleveni orasi
i najzad treća korica

Okolo i sa strana, kao i po vrhu izmazati obilato žutim filom.

Naneti ostatak slatke umućene pavlake i isprskati mlevenim kikirikijem.

Pustiti da odmekavi do sutradan u frižideru, a onda seći.

Prijatno!



Нема коментара:

Постави коментар