KOLAČ SA KAJSIJAMA I SLATKOM PAVLAKOM
Umutiti biskvit (klasičnu koricu ili patišpanju
koliko jaja toliko kašika šećera i brašna – kako god je zvali sve vam dođe po
standardu istom):
5 belanaca
5 kašika smeđeg šećera
5 žumanaca
5 kašika speltinog brašna
½ kesice praška za pecivo
Ispeći na 200 stepeni oko 10-15 minuta.
Fil:
Oko 500-600 g kajsija (opranih očišćenih i sitno
seckanih; mada sam ja stavila ravno 1 kg kajsija; što više voća to bolje) sa 3
kašike smeđeg šećera naliti hladnom vodom i skuvati na gušće (ja sam malo
preterala sa vodom, ali ne smeta; voda ispari; mada i neće baš, ali tako je to
kad se pravi po receptu iz novina; ko garantuje da je odštampano sve tačno –
recimo koliko vode ide u kajsije nije rečeno).
Potom umutiti 1 kesicu pudinga sa ukusom vanile i
500 ml hladne vode, pa kad se zgusnu kajsije (meni baš i nisu, ali su se
raspale) sasuti pudnig i ukuvati na gusto. Ne može puding na tu količinu da
stegne mnogo te sam ja dodala na kraju 1 kašiku goveđeg želatina (za jednu
kesicu) i to mi je garancija da će sve biti stegnuto. No nema lakog kolača po
težini pripreme iako tako napisaše – pomuči se čovek i kod najednostavnijeg
procesa zamesi, umesi..
Preko kore preliti ovaj fil i dobro ohladiti (fil je
nešto ređi dok se potpuno ne ohladi, pa se trudite da sve smestite u dobar
kalup koji ima jake zidove).
Na stegnut fil naneti 200 ml umućene slatke pavlake.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар