субота, 6. јул 2019.

PAŠA LOKUM OD POMORANDŽE





Plastičnu tacnu dimenzija 37,5 x 26,5 posuti po celoj površini sa 100 g kokosa i poravnati.

Skuvati na gusto belu podlogu (fil) od:

500 ml mleka
4 kašike smeđeg šećera
2 vanil šećera
5 kašika brašna (koristim speltu)

U kuvano i vruće dodati 40 g maslaca i izmutiti mikserom da se dobro ujednači (a trebalo je dodati svega 20 g, no slučajno sam dodala malo više i ispalo je bolje).

Razliti fil preko kokosa i poravnati te odmah staviti u frižider da se hladi.

Dok se sve to hladi skuvati preliv (narandžasti fil sa ukusom pomorandže; isto ovako može i neki drugi sok ili čak voće izmiksano: višnja, jagoda, itd...). Nameravam da isprobam više varijanti.

Dakle, skuvati:

300 ml ceđenog soka od pomorandže (3 veće pomorandže)
1 kašika smeđeg šećera
20 g brašna (koristim speltu; masa dođe malo smeđa, no spelta neuporedivo zdravija od belog brašna, na kome mahom svi kuvaju ove filove; ali provereno uspeva i na speltinom brašnu)
1 kašika gustina

Kuvano preliti preko prohlađene podloge i opet poravnati i vratiti na hlađenje u frižider.

Posle pola sata (mada ko ima strpljenja može da ohladi sve i nešto više; ja sam ovo pravila u kasne sate te nisam mogla da čekam previše), izvaditi, iseći na šnite, urolati u veće sarmice (otuda naziv sultanova sarma), i vratiti da se ohladi, a pri serviranju iseći na nešto tanje komade.




Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар