PAŠA LOKUM OD POMORANDŽE
Plastičnu
tacnu dimenzija 37,5 x 26,5 posuti po celoj površini sa 100 g kokosa i
poravnati.
Skuvati na
gusto belu podlogu (fil) od:
500 ml mleka
4 kašike
smeđeg šećera
2 vanil
šećera
5 kašika
brašna (koristim speltu)
U kuvano i
vruće dodati 40 g maslaca i izmutiti mikserom da se dobro ujednači (a trebalo
je dodati svega 20 g, no slučajno sam dodala malo više i ispalo je bolje).
Razliti fil
preko kokosa i poravnati te odmah staviti u frižider da se hladi.
Dok se sve
to hladi skuvati preliv (narandžasti fil sa ukusom pomorandže; isto ovako može
i neki drugi sok ili čak voće izmiksano: višnja, jagoda, itd...). Nameravam da
isprobam više varijanti.
Dakle, skuvati:
300 ml
ceđenog soka od pomorandže (3 veće pomorandže)
1 kašika
smeđeg šećera
20 g brašna
(koristim speltu; masa dođe malo smeđa, no spelta neuporedivo zdravija od belog
brašna, na kome mahom svi kuvaju ove filove; ali provereno uspeva i na speltinom
brašnu)
1 kašika
gustina
Kuvano
preliti preko prohlađene podloge i opet poravnati i vratiti na hlađenje u
frižider.
Posle pola
sata (mada ko ima strpljenja može da ohladi sve i nešto više; ja sam ovo
pravila u kasne sate te nisam mogla da čekam previše), izvaditi, iseći na šnite,
urolati u veće sarmice (otuda naziv sultanova sarma), i vratiti da se ohladi, a
pri serviranju iseći na nešto tanje komade.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар