уторак, 6. август 2019.

KUVANI MLEVENI PARADAJZ







Potrebno je oko 14 kilograma sveže ubranog paradajza 100 % organik.

Paradajz zatim malo preprati, očistiti od peteljki, iseći na krupnije komade i samleti na ručnu vodenicu za meso.

Sve sasuti u veliku šerpu, staviti na vatreni šporet „smederevac“ i kuvati.

Po ukusu dodati kuhinjske soli i belog šećera (dodati po manje kafene šoljice,  a onda pustiti da se sjedini te probati).

Pre nego se ukuva i voda ispari, u paradajz se još dodaju začini: seckani beli luk i svež list peršuna.

Kad se ukuva prst-dva smaći i vruće sipati u jako dobro zagrejane čiste flaše.

Odmah povezati celofanom, staviti čepove i pokriti nečim (nekim stolnjakom) i pustiti do sutradan da se dobro ohladi.



Tek sutradan hladno položiti u špaiz na police.

Od ove količine dobije se 10 litara ili 10 flaša ukuvanog paradajza bez konzervansa i vinobrana.

Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар