KUVANI MLEVENI PARADAJZ
Potrebno je
oko 14 kilograma sveže ubranog paradajza 100 % organik.
Paradajz zatim malo preprati, očistiti od
peteljki, iseći na krupnije komade i samleti na ručnu vodenicu za meso.
Sve sasuti
u veliku šerpu, staviti na vatreni šporet „smederevac“ i kuvati.
Po ukusu dodati
kuhinjske soli i belog šećera (dodati po manje kafene šoljice, a onda pustiti da se sjedini te probati).
Pre nego se
ukuva i voda ispari, u paradajz se još dodaju začini: seckani beli luk i svež
list peršuna.
Kad se
ukuva prst-dva smaći i vruće sipati u jako dobro zagrejane čiste flaše.
Odmah
povezati celofanom, staviti čepove i pokriti nečim (nekim stolnjakom) i pustiti
do sutradan da se dobro ohladi.
Tek sutradan
hladno položiti u špaiz na police.
Od ove
količine dobije se 10 litara ili 10 flaša ukuvanog paradajza bez konzervansa i
vinobrana.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар