петак, 2. август 2019.

LAGANA TORTA OD JABUKA







Potrebno je 500-600 oguljenih i očišćenih jabuka, a ukoliko koristite kao ja letnju mekaniju jabuku možete je iseći na krupnije komade, a ako su jabuke tvrđe treba ih izrendisati. Dakle, jabuke sa 100 g smeđeg šećera i 500 ml hladne vode ukuvati dok ne omekave. Kad su dobro skuvane jabuke na jačoj vatri, ocediti ih  i sok od kuvanja sačuvati (sve će se iskoristiti).

U 300 ml tog soka od jabuka (taj u kome su se skuvale i što se ocedio) skuvati 1 kesicu pudinga sa ukusom jagode.

U pleh malo dublji poređati po dnu prvi red keksa petit (za celu tortu potrebno je ukupno oko 350 g keksa) i ostatkom soka malo nakvasiti keks,  a zatim preko keksa preliti vruć puding od jagode. Opet poređati drugi red keksa, malo nakvasiti sokom te sasuti oceđene omekavljene jabuke (koje se pretvore u slatko pire). Na kraju pokriti sve trećim redom keksa i ako ima koja kap soka malo poprskati (i da nema sve fino do sutradan omekavi).

Umutiti 100 g šlag krema sa 200 ml hladne vode i premazati po vrhu torte.

Ohladiti tortu i tek sutradan je iseći.

Prijatno!  

Нема коментара:

Постави коментар