VANIL MAFINI
Ovo je mera
za 24 mafina, tako da ukoliko ne želite da pečete dva puta, prepolovite meru
(ja donosim celu meru, dakle, za 24 veća mafina, mada je meni ispalo slučajno 23).
Umutiti:
2 jajeta
170 g
smeđeg šećera
1 kesicu
vanil šećera od 10 g
100 ml
maslinovog ulja
140 ml
mleka
200 g
speltinog brašna
1 kesica
praška za pecivo od 12 g
Treba li
pisati da se prvo mute jaja i šećer, onda se doda tečnost te izmuti mikserom ,
a onda se doda brašno i izmeša varjačom
(to je neki standard, koji treba malo unapred znati; mada i da se sve zbućka neće
biti omaške strašne!).
Kalup od 12
većih mafina (trebaju vam dva ovakva kalupa) obložiti papirnim korpicama i
napuniti masom do 2/3, jer će mafini narasti zbog peciva.
Ispeći na
180 stepeni dok ne porumene, oko 25 minuta nisam merila.
Ohlađene
mafine osloboditi, tj. oguliti papirne korpice te izdubiti po sredini i
napraviti jamice, koje se pune voćnim prelivom.
Skuvati
voćni preliv od:
marela
(višanja)
malo smeđeg
šećera
1 kesica
vanil šećera
malo vode
U to dodati
razmućenu 1 kašiku goveđeg želatina i umešati na kraju, te ohladiti i napuniti
jamice svakog mafina.
Umutiti šlag
i dekorisati, a po vrhu šlag posuti sa
kakao prahom.
Ono što vam
je ostalo od poklopaca izgnječiti dodati malo ruma i napraviti kuglice.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар