петак, 4. октобар 2019.

VANIL MAFINI





Ovo je mera za 24 mafina, tako da ukoliko ne želite da pečete dva puta, prepolovite meru (ja donosim celu meru, dakle, za 24 veća mafina, mada je meni ispalo slučajno 23).

Umutiti:

2 jajeta
170 g smeđeg šećera
1 kesicu vanil šećera od 10 g
100 ml maslinovog ulja
140 ml mleka
200 g speltinog brašna
1 kesica praška za pecivo od 12 g

Treba li pisati da se prvo mute jaja i šećer, onda se doda tečnost te izmuti mikserom , a onda se doda brašno  i izmeša varjačom (to je neki standard, koji treba malo unapred znati; mada i da se sve zbućka neće biti omaške strašne!).

Kalup od 12 većih mafina (trebaju vam dva ovakva kalupa) obložiti papirnim korpicama i napuniti masom do 2/3, jer će mafini narasti zbog peciva.

Ispeći na 180 stepeni dok ne porumene, oko 25 minuta nisam merila.

Ohlađene mafine osloboditi, tj. oguliti papirne korpice te izdubiti po sredini i napraviti jamice, koje se pune voćnim prelivom.

Skuvati voćni preliv od:

marela (višanja)
malo smeđeg šećera
1 kesica vanil šećera
malo vode

U to dodati razmućenu 1 kašiku goveđeg želatina i umešati na kraju, te ohladiti i napuniti jamice svakog mafina.

Umutiti šlag i dekorisati,  a po vrhu šlag posuti sa kakao prahom.

Ono što vam je ostalo od poklopaca izgnječiti dodati malo ruma  i napraviti kuglice.

Prijatno!




Нема коментара:

Постави коментар