ZELJANICA – moj izmišljeni recept
Potrebno je
500 g heljdinih kora za pite i gibanice (u pakovanju ima 10 listova; ja sam savila 9 pužića-kružića; onu jednu praznu
koru ubacila sam u svaki kružić po malo, da se ništa ne baci; ja sam kašu na
toliko razvukla, mada ko stavi kaše malo manje može da bude i za list deseti).
Samo je
potrebno smutiti kašu: brzo, lako, sve zajedno i očas posla te nafilovati svaku
koru-list pojedinačno:
500 g sira
(president panonski beli sir od 20 % m.m., kad nema onog od 5,5; a pošto su na policama
sirevi mahom 40-45 % masnoće, ovaj je
duplo nemasniji te zdraviji, a i malo slaniji od onog od 5,5% m.m.)
2 cela
jajeta
dve šake
smrznutog i izdrobljenog spanaća (dva paketića; zavisi kolik ste ostavili u
zamrzivač)
maslinovo ulje
od komine (rafinisano)
1 manja
kašičica himalajske roze soli
jogurt od
0,5 % m.m.
Nalivati od
oka sastojke, tamo gde nema navedena mera, neće se pogrešiti ni preterati, ipak
budite umereni i štedljivi.
Promešati kašu
da bude ređa i lakša za razmazivanje.
Svaku koru
nafilovati, po jednu rekoh, urolati, pa saviti u krug ili u oblik puževe
kućice, spirale - zavisi kakvi su vam geometrijski oblici na pameti dok spravljate
pitu za doručak.
Svaki
kružić premazati jogurtom i posuti sa što više kima (ne mora sve da bude susam
i lan).
Ispeći na
180 stepeni dok ne porumeni.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар