DANILOVA TORTA
Još jednu izmaštanu tortu posvećujem jednom od večno
omiljenih pisaca, a ova torta je jednostavna
i ne peče se.
Potrebno je oko 400 g keksa petita, mleko neće bito
potrebno za natapanje, zato što se sve filuje bez čekaja i zastoja, odmah još
dok je vruće, a do sutradan sve će fino premekaviti.
U pleh poređati red keksa (6 komada u dužinu x 4
komada u širinu), a zatim skuvati
najednostavniji fil na svetu, koji se počesto
u nas zove cicvarica:
500 ml mleka
5 kašika (speltinog) brašna
5 kašika (smeđeg) šećera
2 kescice vanil šećera
U kuvano odmah ubaciti 250 g margarina i dobro
izmutiti mikserom.
Odmah polovinu fila sručiti preko keksa, pokriti sa
još jednim redom keksa, te opet sa preostalom polovinom fila i najzad ide treći
završni red keksa.
Ovu vrlo brzu i jednostavnu tortu treba samo još
ukrasiti dekorativnim slojem:
Oko 1 kg smrznutih marela (višanja), odleđenih i
očišćenih od košpica (to se pripremi ranije, te se sada ne gubi na to vreme),
ubaciti u šerpu te u to dodati 5 kašika (smeđeg) šećera, malo mlevenog muskat
oraščića (morskog) i cimeta, a onda na malo vode sve skuvati.
Kuvane marele izblendirati i ubaciti 2 kašike
goveđeg želatina rastopljene u hladnoj vodi i samo pustiti ključ-dva da sve još
malo proključa.
Ohlađen voćni želatin preliti preko Danilove torte.
Ohladiti do sutradan u frižideru, a onda iseći na
željene oblike.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар