недеља, 17. новембар 2019.

DANILOVA TORTA




Još jednu izmaštanu tortu posvećujem jednom od večno omiljenih pisaca, a ova torta je jednostavna  i ne peče se.

Potrebno je oko 400 g keksa petita, mleko neće bito potrebno za natapanje, zato što se sve filuje bez čekaja i zastoja, odmah još dok je vruće, a do sutradan sve će fino premekaviti.

U pleh poređati red keksa (6 komada u dužinu x 4 komada u širinu),  a zatim skuvati najednostavniji fil na svetu, koji se počesto  u nas zove cicvarica:

500 ml mleka
5 kašika (speltinog) brašna
5 kašika (smeđeg) šećera
2 kescice vanil šećera

U kuvano odmah ubaciti 250 g margarina i dobro izmutiti mikserom.

Odmah polovinu fila sručiti preko keksa, pokriti sa još jednim redom keksa, te opet sa preostalom polovinom fila i najzad ide treći završni red keksa.

Ovu vrlo brzu i jednostavnu tortu treba samo još ukrasiti dekorativnim slojem:

Oko 1 kg smrznutih marela (višanja), odleđenih i očišćenih od košpica (to se pripremi ranije, te se sada ne gubi na to vreme), ubaciti u šerpu te u to dodati 5 kašika (smeđeg) šećera, malo mlevenog muskat oraščića (morskog) i cimeta, a onda na malo vode sve skuvati.

Kuvane marele izblendirati i ubaciti 2 kašike goveđeg želatina rastopljene u hladnoj vodi i samo pustiti ključ-dva da sve još malo proključa.

Ohlađen voćni želatin preliti preko Danilove torte.

Ohladiti do sutradan u frižideru, a onda iseći na željene oblike.

Prijatno!

 


Нема коментара:

Постави коментар