TORTA GRETA GARBO
Umutiti i ispeći dve kore (inače recept preporučuje
peći čak 4 korice, a ja nehtedoh da još i tu gubim vreme, te sve upolovih i
brže dođoh do 4 korice, možda u vreme
ovog recepta nisu postojali džambo plehovi). Stoga, ispeći u najvećem plehu od
rerne 2 korice, a svaku preseći na dve polovine, a kako bi dobili ukupno 4
korice (2 plus 2 uvek su 4).
Dakle, umutiti 2 ovakve kore, od po:
6 belanaca
6 kašika šećera (smeđi)
6 kašika mlevenih oraha
6 kašika brašna (spelta)
Pleh obavezno obložiti kolačarskim papirom te ispeći
korice na 190 stepeni dok ne porumene, zaista ne brojim vreme kad pečem, a ne
treba mnogo možda oko 20 minuta.
Pečene korice prohlađene preseći preko pola, a kako
bi dobili 4 korice.
Rastopiti 200 g margarina prvo na blagoj vatri, pa
dodati 200 g čokolade i time premazati svaku od 4 korice i pustiti da se dobro
čokolada ohladi i stegne.
Skuvati žuti fil u lončiću na paru, a od:
12 žumanaca
6 kašika šećera (smeđeg; treba čak 12 kašika šećera,
no to je previše; starinski recepti su puni šećera, tako da sve prepoloviti
treba i to je najumerenija mera)
4 kašike gustina (a trebalo je 2 kašike brašna; ja
sam se ovako odlučila)
200 ml mleka
U hladan fil dodati 250 g margarina i dobro umutiti
mikserom (ja radim kontra, dodam u vruć fil margarin, i onda se malo više
“pomučim” dok ga ne ohladim; prosto oduzima mi previše vremena, te se poslužim
frižiderom ili zamrzivačom da fil prohladim pre mazanja; a ova torta traži dosta čekanja; ako bude
preukusna, vredelo je).
Filovati: koricu, fil, itd. sve tako do kraja, dok
ne utrošite 4 korice i fil razdeljen na 4 dela.
Po vrhu, a takođe i malo okolo ide žuti fil.
Po receptu ovde nema šlaga, no ja sam ipak umutila
150 g šlaga i tortu dekorisla, jer možda
je greška u receptu.
Ova torta je negde slična po filu sladoled torti, te
smatram da treba šlag, nekako mi logičnije i ukusnije.
Ohladiti do sutradan tortu u frižideru.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар