среда, 29. април 2020.

ČOKOLADNA FANTAZIJA




Umutiti mikserom 5 celih jaja i 6 kašika smeđeg šećera, dok ne postane gušće i penasto.

Zatim dodati: 6 kašika maslinovog ulja, 6 kašika hladne vode i 6 kašika hladnog mleka te sve promutiti mikserom.

Ubaciti u žitku masu: 6 kašika pšeničnog integralnog brašna (spelte nema ni za leka ovih dana), 2 kašike kakao praha i 1 celu kesicu praška za pecivo, a što je ravno 12 grama, te sve promešati dobro i sjediniti ne mikserom, već varjačom.

Ovu masu sasuti u pleh (dimenzija oko 25x35 cm, nisam precizno merila, mada je idelano ako imate pleh 20x30 cm), ali pre sipanja testa pleh dobro podmazati margarinom (kolač ostaje u plehu i ne treba da se premešta - trebaju mu jaki zidovi, kao i dno).

Ispeći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta na 180 stepeni.

Dok se kolač peče, u šerpici malo više od 1 minuta, prokuvati 5 kašika smeđeg šećera  i 250 ml vode.

Čim bude ispečen kolač i malo se prohladi, preliti ga sa sirupom (nisam čekala da kolač bude apsolutno hladan, a sirup je mlak).

Istopiti još 300 g čokolade (ja sad vidim da sam se prešla u čitanju,  pa sam stavila duplo manje čokolade, tj. samo 150 g, ali steže se i ništa neće faliti; jedino je ispalo bleđe, iako je čokolada od 44 % kakao mase) i 500 ml tečne slatke pavlake. Malo prohladiti kad bude rastopljeno i prokuvano, te preliti po vrhu kolača.

Kolač ohladiti do sutradan u frižideru, a onda iseći na fine kocke.

Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар