ČOKOLADNA FANTAZIJA
Umutiti mikserom 5 celih jaja i 6 kašika smeđeg
šećera, dok ne postane gušće i penasto.
Zatim dodati: 6 kašika maslinovog ulja, 6 kašika
hladne vode i 6 kašika hladnog mleka te sve promutiti mikserom.
Ubaciti u žitku masu: 6 kašika pšeničnog integralnog
brašna (spelte nema ni za leka ovih dana), 2 kašike kakao praha i 1 celu kesicu
praška za pecivo, a što je ravno 12 grama, te sve promešati dobro i sjediniti
ne mikserom, već varjačom.
Ovu masu sasuti u pleh (dimenzija oko 25x35 cm, nisam
precizno merila, mada je idelano ako imate pleh 20x30 cm), ali pre sipanja
testa pleh dobro podmazati margarinom (kolač ostaje u plehu i ne treba da se
premešta - trebaju mu jaki zidovi, kao i dno).
Ispeći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta na 180 stepeni.
Dok se kolač peče, u šerpici malo više od 1 minuta,
prokuvati 5 kašika smeđeg šećera i 250
ml vode.
Čim bude ispečen kolač i malo se prohladi, preliti
ga sa sirupom (nisam čekala da kolač bude apsolutno hladan, a sirup je mlak).
Istopiti još 300 g čokolade (ja sad vidim da sam se
prešla u čitanju, pa sam stavila duplo
manje čokolade, tj. samo 150 g, ali steže se i ništa neće faliti; jedino je
ispalo bleđe, iako je čokolada od 44 % kakao mase) i 500 ml tečne slatke
pavlake. Malo prohladiti kad bude rastopljeno i prokuvano, te preliti po vrhu
kolača.
Kolač ohladiti do sutradan u frižideru, a onda iseći
na fine kocke.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар