недеља, 19. април 2020.

MRSNA KAPRI TORTA – bez pečenja





Potrebno je:

pakovanje petit-ber keksa od 400 g
1 l mleka
3 pudinga od vanile
150 g čokolade za kuvanje (44 % kakao mase)
2 kašike maslinovog ulja
125 g margarina
smeđi šećer 125 g + 3 kašike
150 šlaga u prahu
250-300 g višanja (ili malina ili jagoda)

Postupak rada:

U 500 ml mleka sasuti 3 kašike smeđeg šećera i zagrevati, a 2 pudinga (ukus vanila) razmuti u 100 ml hladnog mleka, sasuti u zagrejano mleko i skuvati. Smaći te u vruće dodati 125 g margarina i sve dobro izmutiti mikserom. To je prvi ili žuti fil.

Kuvamo crveni ili drugi fil na ovakav način: 250 g marela-višanja (ja sam imala malo više voća - malo preko 300 g, a može i neko drugo crveno voće) preliti sa 150-200 ml hladne vode, ubaciti 125 g smeđeg šećera i kratko skuvati na vatri-ringli. Kuvano izblendirati štapnim mikserom, pa vratiti na ringlu, te u to sasuti 1 puding od vanile razmućen u 80-100 ml hladne vode, te skuvati.

Rastopiti: 150 g čokolade sa  2 kašike maslinovog ulja, i to nam služi da 3 puta premažemo keks.

Obložiti pleh streč folijom, i u njega poređati tortu dimenzija 4x4 keksa u širinu i dužinu.

Postupak filovanja:

Prvi red keksa malo natopiti mlakim mlekom, premazati sa 1/3 rastopljene čokolade, vratiti u frižider na 5 minuta da se stegne čokolada (ja sam žurila pa nisam ovako, a mora malo više od 5 minuta), a preko stegnute čokolade naneti 1/3 žutog fila,  a preko toga odmah i 1/3 crvenog fila. Preklopiti novim redom keksa i sve opet ponavljati, dok se sve ne utroši, a završiti zadnjim slojem keksa, a tamo gde je potrebno natapati po malo keks mlekom (ja natapam prvi i zadnji red, jer sam filovala sve mlakim filovima, pa će do sutradan odmekaviti).

Tortu do sutradan ostaviti da se stegne, a onda je istresti na tacnu iz pleha te dekorisati sa 150 g umućenog šlaga.

Isto ovako može posna kapri torta (varijanta koja se ne peče), a već je pravljena, na đusu ili soku od pomorandže.

Prijatno!




Нема коментара:

Постави коментар