MRSNA KAPRI TORTA – bez pečenja
Potrebno je:
pakovanje petit-ber keksa od 400 g
1 l mleka
3 pudinga od vanile
150 g čokolade za kuvanje (44 % kakao mase)
2 kašike maslinovog ulja
125 g margarina
smeđi šećer 125 g + 3 kašike
150 šlaga u prahu
250-300 g višanja (ili malina ili jagoda)
Postupak rada:
U 500 ml mleka sasuti 3 kašike smeđeg šećera i
zagrevati, a 2 pudinga (ukus vanila) razmuti u 100 ml hladnog mleka, sasuti u
zagrejano mleko i skuvati. Smaći te u vruće dodati 125 g margarina i sve dobro
izmutiti mikserom. To je prvi ili žuti fil.
Kuvamo crveni ili drugi fil na ovakav način: 250 g
marela-višanja (ja sam imala malo više voća - malo preko 300 g, a može i neko
drugo crveno voće) preliti sa 150-200 ml hladne vode, ubaciti 125 g smeđeg
šećera i kratko skuvati na vatri-ringli. Kuvano izblendirati štapnim mikserom,
pa vratiti na ringlu, te u to sasuti 1 puding od vanile razmućen u 80-100 ml
hladne vode, te skuvati.
Rastopiti: 150 g čokolade sa 2 kašike maslinovog ulja, i to nam služi da 3
puta premažemo keks.
Obložiti pleh streč folijom, i u njega poređati
tortu dimenzija 4x4 keksa u širinu i dužinu.
Postupak filovanja:
Prvi red keksa malo natopiti mlakim mlekom,
premazati sa 1/3 rastopljene čokolade, vratiti u frižider na 5 minuta da se
stegne čokolada (ja sam žurila pa nisam ovako, a mora malo više od 5 minuta), a
preko stegnute čokolade naneti 1/3 žutog fila,
a preko toga odmah i 1/3 crvenog fila. Preklopiti novim redom keksa i
sve opet ponavljati, dok se sve ne utroši, a završiti zadnjim slojem keksa, a
tamo gde je potrebno natapati po malo keks mlekom (ja natapam prvi i zadnji
red, jer sam filovala sve mlakim filovima, pa će do sutradan odmekaviti).
Tortu do sutradan ostaviti da se stegne, a onda je
istresti na tacnu iz pleha te dekorisati sa 150 g umućenog šlaga.
Isto ovako može posna kapri torta (varijanta koja se
ne peče), a već je pravljena, na đusu ili soku od pomorandže.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар