петак, 12. јун 2020.

JAFA TORTA






Ispeći dve korice u najvećem plehu od rerne, obložen papirom, a svaki put mutiti ovako:

4 jaja
4 kašike (smeđeg) šećera
4 kašike mlevenih oraha
2 kašike (speltinog) brašna
1 kašika (maslinovog) ulja
3 kapi ceđenog limuna

Korice peći na 190 stepeni, a prohlađene preseći preko pola, tako da se ukupno dobiju 4 fine tanke korice.

Skuvati beli fil od:

1 l mleka (ja sam dodala 900 ml, a 100 sam oduzela da bih natapala jafu, a onda sam odustala i ne mora da se natapa do sutradan odmekavi)
8 kašika (smeđeg) šećera
8 kašika (integralnog pšeničnog) brašna
2 kesice vanil šećera

Skuvati na gusto, a u prohlađeno dodati 125 g margarina  i dobro izmutiti mikserom (ukoliko se koristi integralno brašno fil ima svetlo smeđu boju).

Skuvati crni fil:

100g (smeđeg) šećera (smanjujem za pola stari recept u kome stoji čak 200 g šećera) sa malo vode ušpinovati, a onda smaći sa ringle i u to dodati 100 g čokolade za kuvanje i 200 g mlevenih oraha, pa umešati još 125 g margarina i izmutiti mikserom.

Torta se ređa ovim redosledom:

prva korica, beli fil, jafa, beli fil,
druga korica, crni fil,
treća korica, beli fil, jafa, beli fil,
četvrta korica i crni fil završava se po vrhu.

Okolo sa 4 stranica ide ostatak belog fila (beli fil treba razdeliti na 5 delova, a crni se nanosi u dva sloja; i potrebno je 3 kutije ili 450 g jafe keksa).

Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар