JAFA TORTA
Ispeći dve korice u najvećem plehu od rerne, obložen
papirom, a svaki put mutiti ovako:
4 jaja
4 kašike (smeđeg) šećera
4 kašike mlevenih oraha
2 kašike (speltinog) brašna
1 kašika (maslinovog) ulja
3 kapi ceđenog limuna
Korice peći na 190 stepeni, a prohlađene preseći
preko pola, tako da se ukupno dobiju 4 fine tanke korice.
Skuvati beli fil od:
1 l mleka (ja sam dodala 900 ml, a 100 sam oduzela
da bih natapala jafu, a onda sam odustala i ne mora da se natapa do sutradan
odmekavi)
8 kašika (smeđeg) šećera
8 kašika (integralnog pšeničnog) brašna
2 kesice vanil šećera
Skuvati na gusto, a u prohlađeno dodati 125 g
margarina i dobro izmutiti mikserom
(ukoliko se koristi integralno brašno fil ima svetlo smeđu boju).
Skuvati crni fil:
100g (smeđeg) šećera (smanjujem za pola stari recept
u kome stoji čak 200 g šećera) sa malo vode ušpinovati, a onda smaći sa ringle
i u to dodati 100 g čokolade za kuvanje i 200 g mlevenih oraha, pa umešati još
125 g margarina i izmutiti mikserom.
Torta se ređa ovim redosledom:
prva korica, beli fil, jafa, beli fil,
druga korica, crni fil,
treća korica, beli fil, jafa, beli fil,
četvrta korica i crni fil završava se po vrhu.
Okolo sa 4 stranica ide ostatak belog fila (beli fil
treba razdeliti na 5 delova, a crni se nanosi u dva sloja; i potrebno je 3
kutije ili 450 g jafe keksa).
Prijatno!
Коментари
Постави коментар