уторак, 8. јун 2021.

DINSTANE BUKOVAČE u krem sosu

 



Potrebno je za 3-4 porcije najmanje 600 g svežih tek ubranih bukovača, koje samo blago operemo pod mlazom hladne vode, jer su iz naše domaće proizvodnje, te znamo kako smo ih negovali, a onda isečemo svaki šeširić (najveći komadi su veličine raširene šake), na sitne uže šnite, a mogu kraće, a mogu i duže, kako više volite, obično kao što sečete i svako meso za gulaš.

Dinsta se u sopstvenom soku, bez dolevanja vode, pod poklopcem na tihoj ringli na svega 1,5 uz povremeno mešanje.

Iseckati što više crnog i malo belog luka, a ako je mlad luk neka idu i pera, a prvo staviti na zagrejano ulje da se prodinsta jedna puna seckalica fino usitnjenog luka, a kad počne da lepi smanjiti vatru.

Potom se sve posoli, a onda kad luk već popusti vodu i krene da fino miriše, ubaciti bukovače.

I tako pečurke puste svoju vodu, krčkaju se malo duže, pa ovaj specijalitet iziskuje strpljenje, kao i veštine.

Po navici i hodu svojih čula polagano i po osećaju dodaju se začini:

začin kulinat

seckani svež peršun

svež list bosiljka

mleveni crni biber

I kad se sve lepo šljone, kako se to kod nas još kaže, kad uvri, kad se količina smanji skoro za duplo, već smo na kraju strpljivog dinstanja, te tada ubacimo u ovo divno jelo samo 200 ml tečne neutralne pavlake za kuvanje i još malo krčkamo u tom belom kremu bez žurbe, a  sve tako poklopljeno, na laganoj vatri, uz povremeno mešanje.

Uz ovo jelo ne treba ništa više osim dosta sveže salate i sirovog povrća.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар