DINSTANE BUKOVAČE u krem sosu
Potrebno je za 3-4 porcije najmanje 600 g svežih tek
ubranih bukovača, koje samo blago operemo pod mlazom hladne vode, jer su iz
naše domaće proizvodnje, te znamo kako smo ih negovali, a onda isečemo svaki
šeširić (najveći komadi su veličine raširene šake), na sitne uže šnite, a mogu
kraće, a mogu i duže, kako više volite, obično kao što sečete i svako meso za
gulaš.
Dinsta se u sopstvenom soku, bez dolevanja vode, pod
poklopcem na tihoj ringli na svega 1,5 uz povremeno mešanje.
Iseckati što više crnog i malo belog luka, a ako je
mlad luk neka idu i pera, a prvo staviti na zagrejano ulje da se prodinsta
jedna puna seckalica fino usitnjenog luka, a kad počne da lepi smanjiti vatru.
Potom se sve posoli, a onda kad luk već popusti vodu
i krene da fino miriše, ubaciti bukovače.
I tako pečurke puste svoju vodu, krčkaju se malo
duže, pa ovaj specijalitet iziskuje strpljenje, kao i veštine.
Po navici i hodu svojih čula polagano i po osećaju
dodaju se začini:
začin kulinat
seckani svež peršun
svež list bosiljka
mleveni crni biber
I kad se sve lepo šljone, kako se to kod nas još
kaže, kad uvri, kad se količina smanji skoro za duplo, već smo na kraju strpljivog
dinstanja, te tada ubacimo u ovo divno jelo samo 200 ml tečne neutralne pavlake
za kuvanje i još malo krčkamo u tom belom kremu bez žurbe, a sve tako poklopljeno, na laganoj vatri, uz
povremeno mešanje.
Uz ovo jelo ne treba ništa više osim dosta sveže
salate i sirovog povrća.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар