понедељак, 7. јун 2021.

DOMAĆI SOK OD BUNDEVE - nova verzija




Da jeste moguće koncem maja meseca naći domaću bundevu još gdekoje na rafu jeste i zato stiže nova verzija sezonskog soka ili napraviti osvežavajući zdrav domaći napitak od onoga što trenutno ima na raspolaganju, pa makar to bile i zalihe od lani.

Ubaciti u šerpu 4 osrednje oguljene i sitno iseckane šargarepa sa 3 litra vode i skuvati.

Zatim u sve to ubaciti:

5 neoguljenih, ali dobro opranih jabuka sitnije seckanih

600 g sveže očišćene i iseckane domaće bundeve

Kada se sve to prokuva poklopljeno te postane emkano, ubaciti:

 2 veće oguljene isečene banane i

3 oguljene zimske kruške, takođe isečene

Kada sve bude mekano i skuvano (obavezno kuvati na tišoj vatri i poklopljeno, ako je električna ringla u pitanju smanjiti na dvojku) ubaciti unutar ovog soka:

sok od 4 isceđene sveže pomorandže

1 kesicu limutusa i

7 kašika smeđeg šećera

1 kašičica cimeta

1 kašičica đumbira u prahu

Vartiti sve na ringlu da samo malo proključa,  a onda izblendirati kako bi se dobio fin, a gust domaći sok.

Preko noći ostaviti u hladnoj prostoriji da se totalno ohladi.

Sutradan hladno sipati u flaše i čuvati u frižideru do isteka zaliha.

Ispadne oko 5 litara soka.

Živeli!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар