понедељак, 7. јун 2021.

LENJA PITA OD BUNDEVE

 


 

Zamesiti testo, od sledećih sastojaka, a onda ga ostaviti da odmori najmanje pola sata na sobnoj temperaturi pokriveno kuhinjskom pamučnom krpom ili streč folijom, šta više imate:

300 g integralnog pšeničnog brašna

40 g smeđeg šećera

150 g svinjske masti i

3 umućena cela jajeta

Izrendati budnevu na krupu stranu rendeta. Bundevu ne treba dinstati, ali samo u nju treba dodati 1 kesicu vanil šećera i 170 g smeđeg šećera (bundevu nisam merila, a treba oko 1 kg; no više od 600-700 g ne treba). U sve ide i 1 kašičica cimeta u prahu. Meni je ispalo preslatko, pa preporučujem da šećer smanjite.

Testo treba podeliti na dve polovine, a prva se rastanji po dnu posude za pečenje, i preko nje odmah nanese sva bundeva, a onda se drugom rastanjenom korom prekrije kolač.

Po vrhu testo izbosti ili izbockati jelovnom viljuškom.

Treba još jedan detalj, ali ne mora, a i ja sam ga slučajno zaboravila (umuti se pre pečenja 1 žumance sa mlo vode i time se premaže lenja pita pre pečenja).

Ispeći na 180-200 stepeni oko 45-50 minuta.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар