понедељак, 21. јун 2021.

ŠVARCVALD TUNEL



 

Pripremiti koru od sledećih sastojaka:

4 jajeta

100 g smeđeg šećera

1 kesica vanil šećera

80 g belog pšeničnog brašna

20 g gustina

1 kesica praška za pecivo

20 g kako praha

Korica se muti tako što se najpre umute belanca, šećer i vanil šećer sve dok se ne dobije gust šam, a mutiti treba mikserom. Zatim se dodaju žumanca. Potom dodati suve sastojke (brašno, gustin, kakao, prašak za pecivo) te sve izmešati drvenom varjačom, dakle ručno.

Ispeći kolač u pravougaonom plehu, koji obavezno treba obložiti kolačarskim papirom, a ispeći sve treba na 200 stepeni po Celzijusu oko15-ak minuta.

Pečenu i prohlađenu koru iseći na dva dela, po dužoj strani kore, s tim što prva kora treba da bude za 4 centimenta šira do kore druge.

Potrebno je zatim umutiti 400-500 ml slatke pavlake i to će biti fil prvi.

I još treba skuvati fil drugi, na sledeći način:

Na malo vode skuvati sveže marele (višnje) oko 2-3 šake, pa u sve to ubaciti 30 g smeđeg šećera, 1 kesicu vanil šećera i prokuvati kratko. Posebno razmutiti 35 g gustina u 100 ml soka od višanja (sok se dobije prilikom čišćenja marela, a ako nema dovoljno soka može i voda). A čim kuvanjem omekave višnje  usuti razmućen gustin te ukuvati fil na gusto. Pošto se skuva ovaj fil drugi potrebno ga je jako dobro ohladiti.

Ostaje samo još da se sve poređa po duguljastoj tacni, ali ovako:

veća kora

polovina prvog fila, tj.šlaga od umućene slatke pavlake (drugu plovinu ostaviti za dekorisanje okolo i po vrhu)

drugi fil od višanja

preklopiti sve manjom korom

ostatkom prvog fila pemazati Švarcvald tunel okolo i sa strane.

Prijatno!

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар