субота, 12. јун 2021.

TUNEL TORTA

 



Za ovu tortu potrebno je najpre umutiti te ispeći odvojeno ukupno dve kore u običnom pravougaonom plehu, onom koji odgovara električnom šporetu tzv. minimatiku.

Prva bela kora umuti se od sledećih sastojaka, a onda ispeče na 180 stepeni oko 15 minuta (pravougaoni pleh obložiti papirom svaki put):

6 belanaca

6 kašika smeđeg šećera

6 kašika belog pšeničnog brašna

½ kesice praška za pecivo

Druga braon kora, peče se u istim uslovima, ali od ovih sastojaka:

5 celih jaja

5 kašika smeđeg šećera

100 g mlevenih oraha

2 kašike prezle

Za ovu tortu potrebno je skuvati samo jedan i to žuti fil, na sledeći način i od ovih sastojaka:

1 litar mleka

150 g smeđeg šećera

6 žumanaca (preostali od prve bele kore)

6 kašika belog pšeničnog brašna

2 kesice pudinga od vanile

U mlak i skoro prohlađen fil ubaciti 250 g margarina i dobro sjediniti mikserom.

Ono što je dalje zanimljivo, jeste način kako se ova tunel torta ređa ili pakuje na tacnu.

Najpre se napravi osnova za tunel tortu,  a to je rolat ili valjčić koji po ukusu i masi od koje se oblikuje jako liči na bajaderu, a potrebno je izmešati u vangli sledeće sastojke i od njih uz postepeno dodavanje malo hladnog mleka zamesiti masu kao kad se mesi bajadera, a onda od te mase načini rečeni rolat, koji se odmah položi po dnu kave staklene ili druge tacne (veličina rolata treba da bude kao veličina duže strane pravougaonog pleha u kome se sve peklo)…

Otopiti:

100 g crne čokolade

125 g margarina

4 kašike smeđeg šećera

To odmah sasuti u suve mlevene sastojke:

250 g mlevenih lešnika (mogu i orasi ko nema lešnike)

150 g mlevenog keksa

Pošto se rolat već oformio i našao na tacni (ja sam sve ređala u vatrostalnoj plićoj posudi), potrebno ga je sa svih strana izmazati filom, debljim slojem negde oko 1,5 centimetar.

Zatim od bele kore, a po kraćoj strani odseći dva kaiša iste dužine od po 5 centimetara i na prednju stranu osnove, tj. rolata i na zadnju stranu rolata (što je inače otvor u naš tunel u izradi) staviti beli kaiš.

Potom se opet sve izmaže filom, a onda se ostatak bele kore savije oko rolata u vidu luka i polagano naš tunel torta počinje da narasta i dobija preostalu konstrukciju, lukove, portale, itd...

Opet se sve prekrije debljim slojem žutog fila, zatim nanese po čitavoj dužini tunela braon kora, a samo će malo na kraju biti suviška, za jedan kaiši te to treba odseći nožem.

Ostaje još da se preostali fil razmaže svuda okolo po braon kori.

I na kraju, umutiti sa kiselom vodom 250 g šlaga (može i malo manje oko 200 g) i izmazati čitavu tortu okolo, sa svih strana.

Ohladiti i pustiti da prenoći i omekavi do sutradan, kada sledi presek, te iznenađenje koliko sve na tunel liči.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар