TUNEL TORTA
Za ovu tortu potrebno je najpre umutiti te ispeći
odvojeno ukupno dve kore u običnom pravougaonom plehu, onom koji odgovara
električnom šporetu tzv. minimatiku.
Prva bela kora umuti se od sledećih sastojaka, a
onda ispeče na 180 stepeni oko 15 minuta (pravougaoni pleh obložiti papirom
svaki put):
6 belanaca
6 kašika smeđeg šećera
6 kašika belog pšeničnog brašna
½ kesice praška za pecivo
Druga braon kora, peče se u istim uslovima, ali od
ovih sastojaka:
5 celih jaja
5 kašika smeđeg šećera
100 g mlevenih oraha
2 kašike prezle
Za ovu tortu potrebno je skuvati samo jedan i to
žuti fil, na sledeći način i od ovih sastojaka:
1 litar mleka
150 g smeđeg šećera
6 žumanaca (preostali od prve bele kore)
6 kašika belog pšeničnog brašna
2 kesice pudinga od vanile
U mlak i skoro prohlađen fil ubaciti 250 g margarina
i dobro sjediniti mikserom.
Ono što je dalje zanimljivo, jeste način kako se ova
tunel torta ređa ili pakuje na tacnu.
Najpre se napravi osnova za tunel tortu, a to je rolat ili valjčić koji po ukusu i
masi od koje se oblikuje jako liči na bajaderu, a potrebno je izmešati u vangli
sledeće sastojke i od njih uz postepeno dodavanje malo hladnog mleka zamesiti
masu kao kad se mesi bajadera, a onda od te mase načini rečeni rolat, koji se odmah
položi po dnu kave staklene ili druge tacne (veličina rolata treba da bude kao
veličina duže strane pravougaonog pleha u kome se sve peklo)…
Otopiti:
100 g crne čokolade
125 g margarina
4 kašike smeđeg šećera
To odmah sasuti u suve mlevene sastojke:
250 g mlevenih lešnika (mogu i orasi ko nema lešnike)
150 g mlevenog keksa
Pošto se rolat već oformio i našao na tacni (ja sam
sve ređala u vatrostalnoj plićoj posudi), potrebno ga je sa svih strana
izmazati filom, debljim slojem negde oko 1,5 centimetar.
Zatim od bele kore, a po kraćoj strani odseći dva
kaiša iste dužine od po 5 centimetara i na prednju stranu osnove, tj. rolata i
na zadnju stranu rolata (što je inače otvor u naš tunel u izradi) staviti beli
kaiš.
Potom se opet sve izmaže filom, a onda se ostatak
bele kore savije oko rolata u vidu luka i polagano naš tunel torta počinje da
narasta i dobija preostalu konstrukciju, lukove, portale, itd...
Opet se sve prekrije debljim slojem žutog fila,
zatim nanese po čitavoj dužini tunela braon kora, a samo će malo na kraju biti suviška,
za jedan kaiši te to treba odseći nožem.
Ostaje još da se preostali fil razmaže svuda okolo
po braon kori.
I na kraju, umutiti sa kiselom vodom 250 g šlaga
(može i malo manje oko 200 g) i izmazati čitavu tortu okolo, sa svih strana.
Ohladiti i pustiti da prenoći i omekavi do sutradan,
kada sledi presek, te iznenađenje koliko sve na tunel liči.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар