ZAPEČENE PALAČINKE NADEVENE BLITVOM

 



Ispeći za 3 osobe najmanje 7 većih palačinaka, a palačinke zamesiti standardno brzo i lako: 2 jajeta, šolja-dve mleka, brašno, malo ulja, a ukoliko ispadne gušća masa razblažiti na odgovarajuću glatkoću sa malo vode (palačinke zakuvati opušteno bez doziranja i nerviranja, a uostalom i čitavo ovo jelo pravi se tako od oka bez merica i merenja).

Zatim na malo ulja izdinstati seckani crni i beli luk, a pošto je sezona prolećnih lukova, koristim mladi luk (glavicu i njena zelena pera). Sve se to još posoli sa krupnim zrncima morske soli.

Ubere se  i opere mlada sveža blitva (a može  iz zamrzivača, oko 2 kesice ili 2-3 bogatije punije šake). Blitva se doda u prodinstane lukove i sve se skupa izdinsta oko 5-6 minuta, a onda se sve to dobro ohladi. U hladnu blitvu doda se nekoliko kašika (oko 2-3) milerama i oko 50 g rendanog kačkavalja. Ovo još treba začiniti dodavanjem crnog mlevenog bibera i mlevenog muskatnog oraščića.

Ovim dobijenim nadevom premaže se obilato svaki palačinak,  a onda se urola, i sve se posloži u stakleni sud ili vatrostalnu činiju za pečenje.

Kada se sve složi, premazati debljim slojem milerama po vrhu čitavo jelo, i posuti sa još 50-100 g rendanog kačkavalja.

Posuti pre pečenja sa što više naseckanog svežeg peršuna.

Ispeći sve na 180-200 stepeni, posve kratko oko pola sata dok jelo ne porumeni.

Prijatno!

 

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi