ZAPEČENE PALAČINKE NADEVENE BLITVOM
Ispeći za 3 osobe najmanje 7 većih palačinaka, a
palačinke zamesiti standardno brzo i lako: 2 jajeta, šolja-dve mleka, brašno,
malo ulja, a ukoliko ispadne gušća masa razblažiti na odgovarajuću glatkoću sa
malo vode (palačinke zakuvati opušteno bez doziranja i nerviranja, a uostalom i
čitavo ovo jelo pravi se tako od oka bez merica i merenja).
Zatim na malo ulja izdinstati seckani crni i beli
luk, a pošto je sezona prolećnih lukova, koristim mladi luk (glavicu i njena zelena
pera). Sve se to još posoli sa krupnim zrncima morske soli.
Ubere se i
opere mlada sveža blitva (a može iz
zamrzivača, oko 2 kesice ili 2-3 bogatije punije šake). Blitva se doda u
prodinstane lukove i sve se skupa izdinsta oko 5-6 minuta, a onda se sve to
dobro ohladi. U hladnu blitvu doda se nekoliko kašika (oko 2-3) milerama i oko
50 g rendanog kačkavalja. Ovo još treba začiniti dodavanjem crnog mlevenog
bibera i mlevenog muskatnog oraščića.
Ovim dobijenim nadevom premaže se obilato svaki
palačinak, a onda se urola, i sve se
posloži u stakleni sud ili vatrostalnu činiju za pečenje.
Kada se sve složi, premazati debljim slojem milerama
po vrhu čitavo jelo, i posuti sa još 50-100 g rendanog kačkavalja.
Posuti pre pečenja sa što više naseckanog svežeg
peršuna.
Ispeći sve na 180-200 stepeni, posve kratko oko pola
sata dok jelo ne porumeni.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар