KNJIGA TORTA
U većem plehu od minimatik šporeta ispeći jednu koricu
na 190 stepeni, a onda je preseći preko pola.
Korica se umuti od sledećih sastojaka:
6 belanaca
6 kašika smeđeg šećera
6 žumanaca
6 kašika mlevenog keksa
4 kašike belog pšeničnog brašna.
Fil se neće kuvati, a potrebno je samo zamesiti
sledeće sastojke, a kako bi se dobio fil koji ide između ove dve korice:
3 čaše kisele pavlake (ukupno 540 g pavlake)
150 g prah šećera i
300 g mlevenog keksa
Na tacnu položiti prvu polovinu korice i pokvasiti
koricu i dobro natopiti vrućim mlekom.
Potom se nanese sav fil i poravnja, a onda se
pokrije drugom koricom, koju takođe treba nakvasiti vrućim mlekom.
Pošto je podloga oformljena potrebno je pronaći sredinu
otvorene knjige koja je u izradi, i po 1,5 centimetar sa svake strane i to
uzdužno, ali koso zaseći i povaditi višak u vidu uzanog kaiša.
Taj višak korice nećete baciti, već se on postavlja
na obe i to spoljašnje stranice knjige, a dakle po levoj i desnoj ivici
spoljašnjoj.
Po vrhu tih isečenih kaiševa treba poslagati po pola
prelomljenog keksa petita te tako napraviti uzvišenje da se dobije utisak da je
u pitanju malo podeblja knjiga i to ona otvorena negde na pola (keks natopiti
mlekom).
Utisak starih izboranih listova postižete efektom
šaranja i to jelovnom viljuškom, koju treba umakati u kakao prah.
Umutiti dakle za čitavu dekoraciju treba samo 300 g
šlaga u prahu, te tortu izmazati i okolo, ali i sa svih strana, pa zagladiti, a
onda oivičiti ivice i stranice.
Kolačarskom zelenom bojom, a po želji našeg đaka
prvaka ispisati poruku: Srećan polazak u prvi razred! – tako da stane na dva lista
bele čiste hartije.
Tortu ohladiti do sutradan.
Prijatno!
P.S. Alekseju srećan polazak u prvi razred!
Коментари
Постави коментар