субота, 24. јул 2021.

KNJIGA TORTA

 



U većem plehu od minimatik šporeta ispeći jednu koricu na 190 stepeni, a onda je preseći preko pola.

Korica se umuti od sledećih sastojaka:

6 belanaca

6 kašika smeđeg šećera

6 žumanaca

6 kašika mlevenog keksa

4 kašike belog pšeničnog brašna.

Fil se neće kuvati, a potrebno je samo zamesiti sledeće sastojke, a kako bi se dobio fil koji ide između ove dve korice:

3 čaše kisele pavlake (ukupno 540 g pavlake)

150 g prah šećera i

300 g mlevenog keksa

Na tacnu položiti prvu polovinu korice i pokvasiti koricu i dobro natopiti vrućim mlekom.

Potom se nanese sav fil i poravnja, a onda se pokrije drugom koricom, koju takođe treba nakvasiti vrućim mlekom.

Pošto je podloga oformljena potrebno je pronaći sredinu otvorene knjige koja je u izradi, i po 1,5 centimetar sa svake strane i to uzdužno, ali koso zaseći i povaditi višak u vidu uzanog kaiša.

Taj višak korice nećete baciti, već se on postavlja na obe i to spoljašnje stranice knjige, a dakle po levoj i desnoj ivici spoljašnjoj.

Po vrhu tih isečenih kaiševa treba poslagati po pola prelomljenog keksa petita te tako napraviti uzvišenje da se dobije utisak da je u pitanju malo podeblja knjiga i to ona otvorena negde na pola (keks natopiti mlekom).

Utisak starih izboranih listova postižete efektom šaranja i to jelovnom viljuškom, koju treba umakati u kakao prah.






Umutiti dakle za čitavu dekoraciju treba samo 300 g šlaga u prahu, te tortu izmazati i okolo, ali i sa svih strana, pa zagladiti, a onda oivičiti ivice i stranice.

Kolačarskom zelenom bojom, a po želji našeg đaka prvaka ispisati poruku: Srećan polazak u prvi razred! – tako da stane na dva lista bele čiste hartije.

Tortu ohladiti do sutradan.

Prijatno!




P.S. Alekseju srećan polazak u prvi razred!

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар