KOLAČ SA JABUKAMA
Zamesiti testo od sledećih sastojaka:
350 g belog pšeničnog brašna (meko tip 400)
1 kesica praška za pecivo (12 g)
70 g smeđeg šećera
1 kesica vanil šećera
prstohvat sitne morske soli
1 celo jaje
200 g margarina omekavljenog (sa sobne temperature)
Čim zamesite testo u glatku finu masu, podelite istu
na dve jednake loptice, a zatim svaku posebno umotati u streč foliju i ostaviti
tako podeljeno testo puna 2 sata u zamrzivač, a kako bi se dobro stegle.
Za to vreme oguliti, očistiti i na tanke komade
iseći 1 kilogram letnjih jabuka, a onda ih sasuti u dublju šerpu i još dodati:
150 ml hladne vode
4 kašike smeđeg šećera
1 kafenu kašičicu cimeta
Prokuvati poklopljeno, ali kratko sve dok jabuke ne
omekave, a pošto je reč o letnjim jabukama, potrebno je svega 3-4 minuta
najmanje kuvanja, jer takve jabuke brzo prsnu.
Skuvane jabuke na đevđiru procediti, a od suviška
tečnosti osloboditi, a onda ih prohladiti.
Skuvati potom beli krem fil od sledećih sastojaka:
750 ml mleka
80 g smeđeg šećera
1 kesica vanil šećera
3 jajeta (jaja umutiti posebno sa malo mleka uzetih
od ovih 750 ml te procediti u sve ostalo, kao ne bi bilo nepoželjnih grudvica
pri kuvanju krema)
50 g gustina (ili čvrstina)
Odmah skuvani fil smaći sa ringle i u njega ubaciti
80 g margarina i sve lepo izmutiti mikserom dok se ne dobije kremasti beli fil
(fil ostaviti poklopljen dok ne zatreba).
Pleh u kome će se kolač sa jabukama danas ispeći
najpre malo pouljiti, a onda i pobrašnjaviti (usuti malo brašna te rukom
protresti, a kako bi brašno uhvatilo sve ivice, dno i stranice).
Po isteku ravno 2 sata, uzeti prvu lopticu stegnutog
i zamrznutog testa iz zamrzivača, te odmotati iz streč folije, a onda izrendisati
na krupnoj strani rendeta, a zatim u pleh ređati sve dalje ovim redom:
rendana prva loptica testa
jabuke
beli krem fil
drugi deo izrendanog testa
Ispeći kolač između 180-190 stepeni oko pola sata, tačnije
dok ne porumeni.
Hladno iseći, ali pre serviranja po želji još
dekorisati po vrhu ovaj kolač sa malo prah šećera, mada i ne mora.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар