LIKER OD KAJSIJA - bolja varijanta
U šerpu ubacaiti 750 ml belog vina i 1 kilogram i
800 g očišćenih kajsija (a da bi dobili ovu količinu kupiti najmanje oko 2
kilograma i 200 g kajsija).
Kajsije u belom vinu skuvati u poklopljenoj šerpi,
ali samo toliko dok se kajsije ne raspadnu.
Skuvane kajsije izblendirati štapnim blenderom, a
onda procediti kroz rešetku, ali voditi računa da izvesna količina gustine od
kajsija upadne i tako za dalji postupak izrade ostane u likeru koji se
spravlja.
Posebno skuvati u jednom manjem loncu:
1 kilogram belog šećera
500 ml domaće ljute rakije i
500 ml prokuvane vode iz ketlera (mada voda i ne mora da se ovako prokuva, jer će provreti posle u ovom rastapanju šećera, a tako smo pravili u narednoj trećoj varijanti)
Ovu tečnost skuvati poklopljeno na tišoj ringli, ali
samo dok se šećer ne istopi.
I na kraju, potrebno je sjediniti ovu šećernu
tečnost sa proceđenim kajsijama, pa opet sve skupa vratiti kratko na ringlu i
pustiti da malo proključa.
Ostaviti preko noći da se sve do jutra dobro
prohladi.
Sutradan sipati ohlađen liker u čiste hladne flaše.
Od ove količine ispadne oko 3 litra likera.
Živeli!
Коментари
Постави коментар