субота, 24. јул 2021.

LIKER OD KAJSIJA - bolja varijanta

 


U šerpu ubacaiti 750 ml belog vina i 1 kilogram i 800 g očišćenih kajsija (a da bi dobili ovu količinu kupiti najmanje oko 2 kilograma i 200 g kajsija).

Kajsije u belom vinu skuvati u poklopljenoj šerpi, ali samo toliko dok se kajsije ne raspadnu.

Skuvane kajsije izblendirati štapnim blenderom, a onda procediti kroz rešetku, ali voditi računa da izvesna količina gustine od kajsija upadne i tako za dalji postupak izrade ostane u likeru koji se spravlja.

Posebno skuvati u jednom manjem loncu:

1 kilogram belog šećera

500 ml domaće ljute rakije i

500 ml prokuvane vode iz ketlera (mada voda i ne mora da se ovako prokuva, jer će provreti posle u ovom rastapanju šećera, a tako smo pravili u narednoj trećoj varijanti)

Ovu tečnost skuvati poklopljeno na tišoj ringli, ali samo dok se šećer ne istopi.

I na kraju, potrebno je sjediniti ovu šećernu tečnost sa proceđenim kajsijama, pa opet sve skupa vratiti kratko na ringlu i pustiti da malo proključa.

Ostaviti preko noći da se sve do jutra dobro prohladi.

Sutradan sipati ohlađen liker u čiste hladne flaše.

Od ove količine ispadne oko 3 litra likera.

Živeli!



 

 

Нема коментара:

Постави коментар