MALINA TORTA- moja rođendanska

 



Ovo je moja izmišljena torta, a za moj nezaboravan rođendan 46.

Najpre ispeći tanju koricu, a od sledećih sastojaka:

5 belanaca

5 kašika smeđeg šećera

5 žumanaca

5 kašika belog brašna

Skuvati premaz od malina, na sledeći način:

U šerpu staviti 4-5 obilatih šaka malina (mogu i zamrznute), te pošećeriti sve sa 4 kašike smeđeg šećera, i još ubaciti jednu kesicu vanil šećera, pa usuti jako malo vode i kratko prokuvati sve dok maline ne omekave.

Umutiti 10 g goveđeg želatina ili jednu supenu kašiku u malo hladne vode te dodati u ključale, a prsnute maline i pustiti da se sve sjedini još sasvim kratko, da vri malo na plotni, a onda smaći i prohladiti do stezanja (predlažem da se prohladi u zamrzivaču, jer je to najbrži sistem hlađenja i brzog stezanja).

Prohlađenu koricu premazati polovinom skuvanih malina i urolati po užoj strani, a onda iseći uvijeni rolat na jednake šnite, a  taman ispadne onoliko rolatića koliko treba da bi se fino popločalo dno dezertne tacne i da bi se oformila podloga.

Uzeti obruč od pleha kome se dakle otključava dno, položiti ga na dezertnu tacnu i po dnu poređati isečene rolate.

Zatim preko posloženih rolata sasuti svu preostalu polovinu  malina.

Poređati odmah po malinama keks petit.

Skuvati žuti vanil fil od sledećih sastojaka:

600 ml mleka

5 kašika smeđeg šećera

2 kesice vanil šećera

2 pudinga od vanile

U vruć i gusto skuvan fil, ali smaknut sa ringle, ubaciti 250 g margarina i dobro izmutiti mikserom.

Odmah vruć fil preliti preko poređanog keksa i završiti sve još jednim redom posloženog keksa petita (keks nisam ničim natapala i nema sumnje da do sutra sve neće omekaviti).

Tortu ostaviti da se dobro ohladi i stgene, a onda je osloboditi obruča, a kako bi se ukrasila i dekorisala u duhu rođendanskog dekora.

Potrebno je na koncu konca umutiti samo 250 g šlaga u prahu i dekorisatu tortu po želji i bujnoj mašti.




Prijatno!

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi