уторак, 31. август 2021.

SLANI TROUGLIĆI



Zamesiti testo od sledećih sastojaka:

veća vezica sveže iseckanog peršuna, tj. zeleni

100 g sira fete isečeno na krupnije kockice

100 g kačkavalja izrendano na sitnije kao čokolada

1 celo jaje

90 ml hladnog mleka

1 prašak za pecivo (12 g)

1 manja kašičica morske sitne soli

300 g belog pšeničnog brašna

Odmah razvući testo oklagijom, te iseći trougliće i pržiti u tiganju na vrelom ulju sa obe strane dok fino ne porumeni.

Prijatno!

 

понедељак, 30. август 2021.

BRITANSKI KEKSIĆI UZ ČAJ

 



Zamesiti testo od sledećih sastojaka:

220 g integralnih pahuljica (mogu samo ovsene, a ja sam dodala miks 5 vrsta pahuljica: ovsene, ječmene, ražane, pšenične i speltine)

220 g integralnog pšeničnog brašna

80 g smeđeg šećera

prstohvat morske sitne soli

½ kafene kašičice sode bikarbone

1 celo umućeno jaje

160 g mekanog margarina (a može i da se narenda)

Odmah od zamešenog testa, ali između dva lista kolačarskog papira drvenom oklagijom rastanjiti masu, pa okruglom modlicom ili čašom povaditi manje keksiće, i odmah ih u pleh (ali obložen papirom) poređati,  a onda po vrhu izbosti viljuškom, svaki kružić.

Ispeći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, svega 12 minuta ove keksiće.

Prijatno!

 

BELI PASULJ U SOSU NA MAROKANSKI NAČIN



Dve šake belog pasulja preliti ključalom vodom, poklopiti i ostaviti najmanje pola sata da sve nabubri. Nakon isteka tih pola sata, pasulj treba samo procediti.

Za to vreme u šerpu nasuti maslinovog ulja i na ulju propržiti dosta krupno nasečenog ljubičastog (crvenog) luka i nekoliko čena krupno sečenog belog luka.

Sve to zatim začiniti dodavanjem sledeći sastojaka:

morska sitna so

mleveni crni biber

začin kulinat klasik (može i natural)

U prepržen luk, dodati potom proceđen pasulj te izmešati sve na suvo, na kratko tako propržiti, a onda dodati ključalu vodu i kuvati. Kuvati treba ovo jelo na laganoj vatri, malo poduže, uz povremeno mešanje, dok se pasulj fino ne razmekavi, i obavezno šerpu poklopiti. Po potrebi dolevati vode i ne žuriti, jer na ovako preukusno, ali jako ljuto jelo, koje ne nadima uopšte, koje nema u sebi masti i zaprške od brašna, potrošiti treba između 2,5, pa sve do 3 sata.

Negde na polovini kuvanja, u jelo ubaciti 2 poveća izrendana paradajza i 2 kašičice slatke aleve paprike.

Na samom kraju kuvanja, a negde 10-ak minuta pred sam kraj, dodati u ovo jelo sledeće:

vezu svežeg isečenog lista peršuna

100 g zelenih očišćenih maslinki

1 celu zelenu ljutu papričicu isečenu na kružiće

1 čitav limun isečen na kriške

Prijatno!

 

недеља, 29. август 2021.

VINSKO SIRĆE

 



Od one količine skinute komine (a što jeste ostatak pri prvom ceđenju vina od kupina) može se napraviti vinsko sirće, pitko i bez razblaživanja, zdravo, a evo i kako:

Uzeti 8-10 litara prokuvane i prohlađene vode (ja sam uzela 8 litara vode) i sasuti u posudu u koju se već ubacio sav taj talog i sve dobro povezati (ako je u pitanju plastična kačica, zatvoriti je njenim originalnim plastičnim poklopcem).

Ovo sve treba staviti na jako osunčano mesto i ostaviti ukupno 15 dana na suncu da previre (mene je uhvatio talas zahlađenja, mada bilo je i po koje kapi sunca).

Po isteku tih 15 dana sve treba procediti kroz gazu, te sasuti u suve čiste i oprane flaše, a onda zatvoriti pamučnom krpom, jer vrenje još traje, a po isteku vrenja flaše se zatvore zatvaračem (ja zatvorim flaše sa komadićem ubrusa, flaša takođe diše, i samo pričvrstim ubrus gumicom za tegele). U om receptu nije pisalo koliko ovo vrenje još može trajati, ali uvek treba malo prisloniti uho, pa oslušnuti.

Ovo vino veoma je zdravo, ukusno, a posebno razređeno sa mlakom vodom i malo zaslađeno medom. Može se još koristiti za snižavanje visoke temperature, a poznato je da blagotvorno utiče i na obaranje visoke tenzije,  a takođe može umanjiti i prisustvo holesterola, a delotvorno je  kod suzbijanja gorušice, it... Ima ista lekovita svojstva i učinke kao i jabukovo sirće koje sam pristavila pre neki dan, ali od jesenjih jabuka, ne od divljaka, jer nema toga šta čovek u svom eksperimentu ne može da sve isproba…

Ako uspe, a nema sumnje da neće, biće stoga još jedan recept, jer šteta da opadnu zbog talasa nenormalnih vrućina sve te silne neprskane jabuke, a divljih nigde nema, a ko je dokon da ih traži po nekim šikarama prepunim zmija.

Prijatno!

 

 

субота, 28. август 2021.

JEDNOSTAVAN TURSKI KOLAČ



Pleh izmazati sa malo margarina i posuti tepsiju belim brašnom (meko, tip 400).

Uzeti 4-5 većih banana, te svaku oljuštiti, a zatim preseći preko pola, uzduž, a kako bi se dobilo 8-10 polutki.

Zatim banane poređati po dnu tepsije, posuti 1 kesicom vanil šećera i posuti cimetom.

Zagrejati rernu pre pečenja kolača.

Za to vreme, umutiti testo od sledećih sastojaka:

100 g smeđeg šećera

2 cela jajeta

1 prašak za pecivo

50 ml ulja (maslinovo ili neko drugo biljno)

200 ml hladnog kravljeg mleka

210 g belog brašna

Testo preliti preko banana, ali obavezno ostaviti malo testa, trebaće vam za dekorativne tufne.

U ostatak testa dodati 1 kašiku granula instant kafe i 1 kašiku kakao praha, pa malom kafenom kašičicom vaditi manje kamarice, spuštati ih po testu, praviti tufne i tako išarati testo po površini.

Kolač ispeći oko pola sata na 180 stepeni.




Hladno iseći, te poslužiti.

Prijatno!

 

 

среда, 25. август 2021.

ROLAT SA DŽEMOM




Najomiljeniji kolač iz onih bezbrižnijih i lepših vremena, a iziskuje tako malo sastojaka i još manje vremena, a potrebno je učiniti tek sledeće:

Umutiti sneg od 4 belanca i 4 kašike smeđeg šećera.

Zatim, u sve to dodati 4 žumanca.

Izmutiti dobro mikserom, a onda ubaciti 4 kašike belog brašna i kratko izmutiti dok se brašno ne sjedini.

Razasuti u veći pleh od rerne (onaj od šporeta minimatika; pleh obožiti kolačarskim papirom), te ispeći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni dok korica ne porumeni.

Ispečeno i vruće odmah prevrnuti na kuhinjsku krpu, te odstraniti kolačarski papir i premazati sa što više domaćeg džema (bilo kog), a zatim sve urolati po užoj strani.

Prohlađeno iseći na tanje kolutiće ili rolatiće.

Prijatno!

 

уторак, 24. август 2021.

VINO OD KUPINA



Potrebno je 20 kilograma kupina i 5 kilograma belog šećera, dakle na 4-5 kilograma zrelih kupina ide 1 kilogram šećera, a sve zavisi od toga koliko su kupine slatke.

U prvoj fazi izrade domaćeg vina od kupine potrebno je očistiti kupine od peteljki, proprati ih blago u hladnoj vodi, a onda ih ispasirati, ili izgnječiti kroz kakvu presu (a može i ručno rukama), pa sve skupa sa šećerom staviti u kakvu plastičnu kačicu ili neki drugi sud, zapremine od 25-50 litara, a važno je da sud ne sme biti napunjen do vrha.

Dobro sve izmešati da se šećer istopi, a onda povezati pamučnom krpom ili gazom te ostaviti na stalnoj sobnoj temperaturi (može u podrumu), i to na umerenoj temperaturi (tamo gde nema varijacija i naglih temperaturnih promena i padova, već gde je sve konstantno i stalno isto) – ostaviti da sve odstoji, tj. da previre narednih 10-11 dana ( ja sam pričekala 11 dana).

Po isteku ovih 11 dana sa vrha skidate kominu ili onaj debeli sloj krupnog taloga koji se nahvatao po površini posude (to ostaviti, jer od toga može da se napravi vinsko sirće, a uskoro i taj recept).

Ono što je ostalo u posudi, a zove se dalje donji deo sadržaja, procediti kroz gazu (a najbolje kupiti običnu pelenu za bebe), a zatim vratiti proceđeno u istu opranu i dobro prosušenu posudu, pa opet ostaviti na istom mestu narednh 10 dana, da miruje, a kako bi se spustio lager, i kako bi sve previralo još 10 dana, tako lepo uvezano pamučnom krpom.

Po isteku i tih 10 dana opet uzeti pelenu (ili gazu), te procediti vino, ali ovoga puta u dobro oprane i prosušene flaše. No, te flaše poređati  sada na policu i povezati svaku flašu (ja sam sve skupa) pamučnom krpom, jer još neće biti potrebe za čepom ili pampurom, pošto će vrenja još biti, pa tek kada i ovo vrenje do kraja prestane dobro zatvoriti svaku flašu čistim zatvaračem i odložiti u ostavu.

Poželjno je, ali ne mora, da se još jednom posle svega ovoga, a po isteku još 10 dana prelije vino s lagera u druge čiste flaše (ja tako neću raditi, jer smatram da ne mora).

Živeli!

P.S. Od ove količine ispadne 13 litara domaćeg vina od kupine.

 

субота, 7. август 2021.

PROJARA

 



Umutiti testo od sledećih sastojaka:

4  jajeta

2 šoljice ulja (mera je najmanja kafena šoljica)

2 šoljice mleka

1 prašak za pecivo

2 šoljice belog kukuruznog brašna (projino brašno)

2 šoljice belog pšeničnog brašna

2 kašike milerama

3 kriške zlatarskog starog dobro slanog sira (oko 380 g, a sir obavezno izgnječiti viljuškom pre ubacivanja u ovo testo)

Ispeći u podmazanoj i pobrašnjavljenoj tepsiji na oko 190 stepeni Celzijusovih.

Iseći prohlađeno.

Prijatno!