уторак, 24. август 2021.

VINO OD KUPINA



Potrebno je 20 kilograma kupina i 5 kilograma belog šećera, dakle na 4-5 kilograma zrelih kupina ide 1 kilogram šećera, a sve zavisi od toga koliko su kupine slatke.

U prvoj fazi izrade domaćeg vina od kupine potrebno je očistiti kupine od peteljki, proprati ih blago u hladnoj vodi, a onda ih ispasirati, ili izgnječiti kroz kakvu presu (a može i ručno rukama), pa sve skupa sa šećerom staviti u kakvu plastičnu kačicu ili neki drugi sud, zapremine od 25-50 litara, a važno je da sud ne sme biti napunjen do vrha.

Dobro sve izmešati da se šećer istopi, a onda povezati pamučnom krpom ili gazom te ostaviti na stalnoj sobnoj temperaturi (može u podrumu), i to na umerenoj temperaturi (tamo gde nema varijacija i naglih temperaturnih promena i padova, već gde je sve konstantno i stalno isto) – ostaviti da sve odstoji, tj. da previre narednih 10-11 dana ( ja sam pričekala 11 dana).

Po isteku ovih 11 dana sa vrha skidate kominu ili onaj debeli sloj krupnog taloga koji se nahvatao po površini posude (to ostaviti, jer od toga može da se napravi vinsko sirće, a uskoro i taj recept).

Ono što je ostalo u posudi, a zove se dalje donji deo sadržaja, procediti kroz gazu (a najbolje kupiti običnu pelenu za bebe), a zatim vratiti proceđeno u istu opranu i dobro prosušenu posudu, pa opet ostaviti na istom mestu narednh 10 dana, da miruje, a kako bi se spustio lager, i kako bi sve previralo još 10 dana, tako lepo uvezano pamučnom krpom.

Po isteku i tih 10 dana opet uzeti pelenu (ili gazu), te procediti vino, ali ovoga puta u dobro oprane i prosušene flaše. No, te flaše poređati  sada na policu i povezati svaku flašu (ja sam sve skupa) pamučnom krpom, jer još neće biti potrebe za čepom ili pampurom, pošto će vrenja još biti, pa tek kada i ovo vrenje do kraja prestane dobro zatvoriti svaku flašu čistim zatvaračem i odložiti u ostavu.

Poželjno je, ali ne mora, da se još jednom posle svega ovoga, a po isteku još 10 dana prelije vino s lagera u druge čiste flaše (ja tako neću raditi, jer smatram da ne mora).

Živeli!

P.S. Od ove količine ispadne 13 litara domaćeg vina od kupine.

 

Нема коментара:

Постави коментар