VINO OD KUPINA
Potrebno je
20 kilograma kupina i 5 kilograma belog šećera, dakle na 4-5 kilograma zrelih
kupina ide 1 kilogram šećera, a sve zavisi od toga koliko su kupine slatke.
U prvoj fazi
izrade domaćeg vina od kupine potrebno je očistiti kupine od peteljki, proprati
ih blago u hladnoj vodi, a onda ih ispasirati, ili izgnječiti kroz kakvu presu
(a može i ručno rukama), pa sve skupa sa šećerom staviti u kakvu plastičnu
kačicu ili neki drugi sud, zapremine od 25-50 litara, a važno je da sud ne sme biti
napunjen do vrha.
Dobro sve izmešati
da se šećer istopi, a onda povezati pamučnom krpom ili gazom te ostaviti na
stalnoj sobnoj temperaturi (može u podrumu), i to na umerenoj temperaturi (tamo
gde nema varijacija i naglih temperaturnih promena i padova, već gde je sve
konstantno i stalno isto) – ostaviti da sve odstoji, tj. da previre narednih
10-11 dana ( ja sam pričekala 11 dana).
Po isteku
ovih 11 dana sa vrha skidate kominu ili onaj debeli sloj krupnog taloga koji se
nahvatao po površini posude (to ostaviti, jer od toga može da se napravi vinsko
sirće, a uskoro i taj recept).
Ono što je ostalo
u posudi, a zove se dalje donji deo sadržaja, procediti kroz gazu (a najbolje
kupiti običnu pelenu za bebe), a zatim vratiti proceđeno u istu opranu i dobro
prosušenu posudu, pa opet ostaviti na istom mestu narednh 10 dana, da miruje, a
kako bi se spustio lager, i kako bi sve previralo još 10 dana, tako lepo
uvezano pamučnom krpom.
Po isteku i
tih 10 dana opet uzeti pelenu (ili gazu), te procediti vino, ali ovoga puta u
dobro oprane i prosušene flaše. No, te flaše poređati sada na policu i povezati svaku flašu (ja sam
sve skupa) pamučnom krpom, jer još neće biti potrebe za čepom ili pampurom,
pošto će vrenja još biti, pa tek kada i ovo vrenje do kraja prestane dobro zatvoriti
svaku flašu čistim zatvaračem i odložiti u ostavu.
Poželjno
je, ali ne mora, da se još jednom posle svega ovoga, a po isteku još 10 dana prelije
vino s lagera u druge čiste flaše (ja tako neću raditi, jer smatram da ne mora).
Živeli!
P.S. Od ove
količine ispadne 13 litara domaćeg vina od kupine.
Коментари
Постави коментар