VINSKO SIRĆE
Od one količine skinute komine (a što jeste ostatak
pri prvom ceđenju vina od kupina) može se napraviti vinsko sirće, pitko i bez
razblaživanja, zdravo, a evo i kako:
Uzeti 8-10 litara prokuvane i prohlađene vode (ja
sam uzela 8 litara vode) i sasuti u posudu u koju se već ubacio sav taj talog i
sve dobro povezati (ako je u pitanju plastična kačica, zatvoriti je njenim
originalnim plastičnim poklopcem).
Ovo sve treba staviti na jako osunčano mesto i
ostaviti ukupno 15 dana na suncu da previre (mene je uhvatio talas zahlađenja,
mada bilo je i po koje kapi sunca).
Po isteku tih 15 dana sve treba procediti kroz gazu,
te sasuti u suve čiste i oprane flaše, a onda zatvoriti pamučnom krpom, jer
vrenje još traje, a po isteku vrenja flaše se zatvore zatvaračem (ja zatvorim flaše
sa komadićem ubrusa, flaša takođe diše, i samo pričvrstim ubrus gumicom za
tegele). U om receptu nije pisalo koliko ovo vrenje još može trajati, ali uvek
treba malo prisloniti uho, pa oslušnuti.
Ovo vino veoma je zdravo, ukusno, a posebno
razređeno sa mlakom vodom i malo zaslađeno medom. Može se još koristiti za snižavanje
visoke temperature, a poznato je da blagotvorno utiče i na obaranje visoke
tenzije, a takođe može umanjiti i
prisustvo holesterola, a delotvorno je
kod suzbijanja gorušice, it... Ima ista lekovita svojstva i učinke kao i
jabukovo sirće koje sam pristavila pre neki dan, ali od jesenjih jabuka, ne od
divljaka, jer nema toga šta čovek u svom eksperimentu ne može da sve isproba…
Ako uspe, a nema sumnje da neće, biće stoga još
jedan recept, jer šteta da opadnu zbog talasa nenormalnih vrućina sve te silne neprskane
jabuke, a divljih nigde nema, a ko je dokon da ih traži po nekim šikarama prepunim
zmija.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар