недеља, 29. август 2021.

VINSKO SIRĆE

 



Od one količine skinute komine (a što jeste ostatak pri prvom ceđenju vina od kupina) može se napraviti vinsko sirće, pitko i bez razblaživanja, zdravo, a evo i kako:

Uzeti 8-10 litara prokuvane i prohlađene vode (ja sam uzela 8 litara vode) i sasuti u posudu u koju se već ubacio sav taj talog i sve dobro povezati (ako je u pitanju plastična kačica, zatvoriti je njenim originalnim plastičnim poklopcem).

Ovo sve treba staviti na jako osunčano mesto i ostaviti ukupno 15 dana na suncu da previre (mene je uhvatio talas zahlađenja, mada bilo je i po koje kapi sunca).

Po isteku tih 15 dana sve treba procediti kroz gazu, te sasuti u suve čiste i oprane flaše, a onda zatvoriti pamučnom krpom, jer vrenje još traje, a po isteku vrenja flaše se zatvore zatvaračem (ja zatvorim flaše sa komadićem ubrusa, flaša takođe diše, i samo pričvrstim ubrus gumicom za tegele). U om receptu nije pisalo koliko ovo vrenje još može trajati, ali uvek treba malo prisloniti uho, pa oslušnuti.

Ovo vino veoma je zdravo, ukusno, a posebno razređeno sa mlakom vodom i malo zaslađeno medom. Može se još koristiti za snižavanje visoke temperature, a poznato je da blagotvorno utiče i na obaranje visoke tenzije,  a takođe može umanjiti i prisustvo holesterola, a delotvorno je  kod suzbijanja gorušice, it... Ima ista lekovita svojstva i učinke kao i jabukovo sirće koje sam pristavila pre neki dan, ali od jesenjih jabuka, ne od divljaka, jer nema toga šta čovek u svom eksperimentu ne može da sve isproba…

Ako uspe, a nema sumnje da neće, biće stoga još jedan recept, jer šteta da opadnu zbog talasa nenormalnih vrućina sve te silne neprskane jabuke, a divljih nigde nema, a ko je dokon da ih traži po nekim šikarama prepunim zmija.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар