понедељак, 30. август 2021.

BELI PASULJ U SOSU NA MAROKANSKI NAČIN



Dve šake belog pasulja preliti ključalom vodom, poklopiti i ostaviti najmanje pola sata da sve nabubri. Nakon isteka tih pola sata, pasulj treba samo procediti.

Za to vreme u šerpu nasuti maslinovog ulja i na ulju propržiti dosta krupno nasečenog ljubičastog (crvenog) luka i nekoliko čena krupno sečenog belog luka.

Sve to zatim začiniti dodavanjem sledeći sastojaka:

morska sitna so

mleveni crni biber

začin kulinat klasik (može i natural)

U prepržen luk, dodati potom proceđen pasulj te izmešati sve na suvo, na kratko tako propržiti, a onda dodati ključalu vodu i kuvati. Kuvati treba ovo jelo na laganoj vatri, malo poduže, uz povremeno mešanje, dok se pasulj fino ne razmekavi, i obavezno šerpu poklopiti. Po potrebi dolevati vode i ne žuriti, jer na ovako preukusno, ali jako ljuto jelo, koje ne nadima uopšte, koje nema u sebi masti i zaprške od brašna, potrošiti treba između 2,5, pa sve do 3 sata.

Negde na polovini kuvanja, u jelo ubaciti 2 poveća izrendana paradajza i 2 kašičice slatke aleve paprike.

Na samom kraju kuvanja, a negde 10-ak minuta pred sam kraj, dodati u ovo jelo sledeće:

vezu svežeg isečenog lista peršuna

100 g zelenih očišćenih maslinki

1 celu zelenu ljutu papričicu isečenu na kružiće

1 čitav limun isečen na kriške

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар