BELI PASULJ U SOSU NA MAROKANSKI NAČIN
Dve šake belog pasulja preliti ključalom vodom,
poklopiti i ostaviti najmanje pola sata da sve nabubri. Nakon isteka tih pola
sata, pasulj treba samo procediti.
Za to vreme u šerpu nasuti maslinovog ulja i na ulju
propržiti dosta krupno nasečenog ljubičastog (crvenog) luka i nekoliko čena krupno
sečenog belog luka.
Sve to zatim začiniti dodavanjem sledeći sastojaka:
morska sitna so
mleveni crni biber
začin kulinat klasik (može i natural)
U prepržen luk, dodati potom proceđen pasulj te izmešati
sve na suvo, na kratko tako propržiti, a onda dodati ključalu vodu i kuvati.
Kuvati treba ovo jelo na laganoj vatri, malo poduže, uz povremeno mešanje, dok
se pasulj fino ne razmekavi, i obavezno šerpu poklopiti. Po potrebi dolevati
vode i ne žuriti, jer na ovako preukusno, ali jako ljuto jelo, koje ne nadima
uopšte, koje nema u sebi masti i zaprške od brašna, potrošiti treba između 2,5,
pa sve do 3 sata.
Negde na polovini kuvanja, u jelo ubaciti 2 poveća
izrendana paradajza i 2 kašičice slatke aleve paprike.
Na samom kraju kuvanja, a negde 10-ak minuta pred
sam kraj, dodati u ovo jelo sledeće:
vezu svežeg isečenog lista peršuna
100 g zelenih očišćenih maslinki
1 celu zelenu ljutu papričicu isečenu na kružiće
1 čitav limun isečen na kriške
Prijatno!
Коментари
Постави коментар