уторак, 21. септембар 2021.

GRIZ KOCKE SA JABUKAMA

 


Umutiti dobro mikserom:

2 jaja i

1 čašu smeđeg šećera (mera je čaša od jogurta, od 180 ml)

Zatim posebno pomešati suve sastojke:

1 čaša mlevenih badema (upalo je i malo lešnika)

1 čaša griza

1 prašak za pecivo

4 kafene kašičice kakao praha

Potom posebno pomešati tečne sastojke:

½ čaše maslinovog ulja

1 čaša jogurta

1 čaša mleka (ubačeno greškom, ali ne fali ništa)

Kada se umute jaja i šećer, dodaju se prvo oni pomešani tečni, a zatim suvi sastojci i sve se dobro sjedini mikserom.

Potrebno je narendati oko 500 g oguljenih jabuka, a pošto koristim sitnije i jabuke srednje veličine, negde oko 10-ak komada ubacujem (možda i više ne brojim, jer jabuka imam u izobilju), te ne merim precizno na vagicu (a što više jabuka to kolač lepši).

U rendane jabuke treba dodati:

1 kesicu vanil šećera i

1 kašičicu cimeta

Pleh pouljiti i pobrašnjaviti, a onda u njemu ispeći dobijeno testo, a peći na 200 stepeni oko 40-45 minuta (kolač je ređi te ga treba dobro istištati).

Dok se kolač peče, potrebno je prokuvati glazuru, a od sledećih sastojaka:

1 šolja mleka (to je ona šolja koja je greškom ubačena u koricu, pa je posle zafalilo mleka, pa se to mleko u glazuri dopunilo vodom)

100 g crne čokolade za kuvanje

50 g margarina

3 kašičice kakao praha

½ čaše smeđeg šećera

Kada se ova glazura prokuva, na tišoj vatri prokuvati sve još oko 2-3 minuta, a onda smaći i prohladiti dok se kolač ne izvadi iz rerne.

Po vađenju kolača iz rerne i još dok je vruć preliti ovom glazurom, pa odmah izbockati po površini viljuškom.

Pustiti kolač tako da se prohladi, a onda ga ubaciti u frižider i ostaviti da se dobro stegne glazura.

Ohlađen kolač iseći na kocke i poslužiti.

Po vrhu svake kocke može se posuti sa malo mlevenih badema.

Prijatno!

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар