GRIZ KOCKE SA JABUKAMA
Umutiti dobro mikserom:
2 jaja i
1 čašu smeđeg šećera (mera je čaša od jogurta, od
180 ml)
Zatim posebno pomešati suve sastojke:
1 čaša mlevenih badema (upalo je i malo lešnika)
1 čaša griza
1 prašak za pecivo
4 kafene kašičice kakao praha
Potom posebno pomešati tečne sastojke:
½ čaše maslinovog ulja
1 čaša jogurta
1 čaša mleka (ubačeno greškom, ali ne fali ništa)
Kada se umute jaja i šećer, dodaju se prvo oni
pomešani tečni, a zatim suvi sastojci i sve se dobro sjedini mikserom.
Potrebno je narendati oko 500 g oguljenih jabuka, a
pošto koristim sitnije i jabuke srednje veličine, negde oko 10-ak komada
ubacujem (možda i više ne brojim, jer jabuka imam u izobilju), te ne merim
precizno na vagicu (a što više jabuka to kolač lepši).
U rendane jabuke treba dodati:
1 kesicu vanil šećera i
1 kašičicu cimeta
Pleh pouljiti i pobrašnjaviti, a onda u njemu ispeći
dobijeno testo, a peći na 200 stepeni oko 40-45 minuta (kolač je ređi te ga
treba dobro istištati).
Dok se kolač peče, potrebno je prokuvati glazuru, a
od sledećih sastojaka:
1 šolja mleka (to je ona šolja koja je greškom
ubačena u koricu, pa je posle zafalilo mleka, pa se to mleko u glazuri dopunilo
vodom)
100 g crne čokolade za kuvanje
50 g margarina
3 kašičice kakao praha
½ čaše smeđeg šećera
Kada se ova glazura prokuva, na tišoj vatri
prokuvati sve još oko 2-3 minuta, a onda smaći i prohladiti dok se kolač ne izvadi
iz rerne.
Po vađenju kolača iz rerne i još dok je vruć preliti
ovom glazurom, pa odmah izbockati po površini viljuškom.
Pustiti kolač tako da se prohladi, a onda ga ubaciti
u frižider i ostaviti da se dobro stegne glazura.
Ohlađen kolač iseći na kocke i poslužiti.
Po vrhu svake kocke može se posuti sa malo mlevenih badema.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар