четвртак, 9. септембар 2021.

JABUKOVO SIRĆE



Ovo je recept za jabukovo sirće koje je najpre lek, a tek onda ono nešto čime bi se zakiselila jedna salata.

Još kod vinskog sirćeta objašnjeno je zašto treba pokušati praviti sirće od svoje domaće neprskane jabuke, ne tražeći, a kako bi bilo očekivano šumske divlje opore i šture, nedostupne plodove (njih ostavimo šumskm životinjama neka se nečim prehrane).

Dakle, potrebnoje nabrati, oprati, ali ne guliti 3-4 kilograma jabuka i sitno ih dalje narendati ili iseckati u seckalici te sasuti u plastičnu kačicu. Po vrhu naseckati krupnije, a tanje kriške jabuka i sve dobro sabiti, a onda poklopiti jednim većim tanjirom i odozgo pritisnuti većom staklenom teglom koju treba napuniti vodom i zatvoriti poklopcem (tegla ovde ima ulogu tega, da pritisne sadržaj kako se pri dosipanju vode ne bi podiglo sve na površinu i tako pobuđavilo).

Posebno prokuvati 5 litara vode i 250 g belog šećera, a onda dobro ohladiti.

Tom prokuvanom vodom preliti jabuke, a onda sve povezati pamučnom krpom te ostaviti u podrumu ili nekom drugom objektu tamo gde je stalno skoro jedna te ista temperatura i gde nema naglih variranja, a poželjo je da ima sunca bar malo u tom prostoru i svetla.

Ovako povezano sirće treba držati od 10, do 15 dana (ja ću držati 15 dana), a može i duže, jer za to vreme sok će vriti, i tek kada se izbistri voda (voda ostaje bistra sve vreme i nema buđanja), procedi se sve kroz gazu, a onda se naspe u čiste, suve, oprane flaše, pa zatvori svaka flaša tamponom načinjenim od gaze ili sterilnom vatom (ja ću opet sve zatvoriti komadićem ubrusa, kao kod vinskog sirćeta) i ostaviti na stalažu za zimnicu. Recept dalje kaže (a recept je dobijen od jednog višeg stručnog savetnika sa Instituta za prehranu u nas, ali nekada jako davno; svi recepti su iz istog izvora i vinsko sirće i vino od kupina) da čak naredna 2 meseca ovo sirće vri, a kad uzvri onda treba flaše zatvoriti čistim čepom (od ove količine ispadne skoro 5 litara sirćeta, koje je blago i može se popiti svaki dan po čaša nerazblaženo; pitko i nema potrebe da se zasladi).

Jabuke koje ste procedili ne treba baciti, jer od njih se pravi lekovita kaša (o tome nešto kasnije, kad sve to tako po recepturi uspe, a kroz meseca dva oko Mitrovdana).

Za sada dovoljno da ima jabukovog sirćeta prvo za lek, a onda može i za salatu (ovo sirće više treba piti, jer nije onako jako kao svako kupovno industrijsko sirće, a nema aditiva, nema vinobrana, ni konzervansa).

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар