JABUKOVO SIRĆE
Ovo je recept za jabukovo sirće koje je najpre lek,
a tek onda ono nešto čime bi se zakiselila jedna salata.
Još kod vinskog sirćeta objašnjeno je zašto treba
pokušati praviti sirće od svoje domaće neprskane jabuke, ne tražeći, a kako bi bilo
očekivano šumske divlje opore i šture, nedostupne plodove (njih ostavimo šumskm
životinjama neka se nečim prehrane).
Dakle, potrebnoje nabrati, oprati, ali ne guliti 3-4
kilograma jabuka i sitno ih dalje narendati ili iseckati u seckalici te sasuti
u plastičnu kačicu. Po vrhu naseckati krupnije, a tanje kriške jabuka i sve
dobro sabiti, a onda poklopiti jednim većim tanjirom i odozgo pritisnuti većom
staklenom teglom koju treba napuniti vodom i zatvoriti poklopcem (tegla ovde
ima ulogu tega, da pritisne sadržaj kako se pri dosipanju vode ne bi podiglo
sve na površinu i tako pobuđavilo).
Posebno prokuvati 5 litara vode i 250 g belog
šećera, a onda dobro ohladiti.
Tom prokuvanom vodom preliti jabuke, a onda sve povezati
pamučnom krpom te ostaviti u podrumu ili nekom drugom objektu tamo gde je
stalno skoro jedna te ista temperatura i gde nema naglih variranja, a poželjo
je da ima sunca bar malo u tom prostoru i svetla.
Ovako povezano sirće treba držati od 10, do 15 dana
(ja ću držati 15 dana), a može i duže, jer za to vreme sok će vriti, i tek kada
se izbistri voda (voda ostaje bistra sve vreme i nema buđanja), procedi se sve
kroz gazu, a onda se naspe u čiste, suve, oprane flaše, pa zatvori svaka flaša tamponom
načinjenim od gaze ili sterilnom vatom (ja ću opet sve zatvoriti komadićem
ubrusa, kao kod vinskog sirćeta) i ostaviti na stalažu za zimnicu. Recept dalje
kaže (a recept je dobijen od jednog višeg stručnog savetnika sa Instituta za
prehranu u nas, ali nekada jako davno; svi recepti su iz istog izvora i vinsko
sirće i vino od kupina) da čak naredna 2 meseca ovo sirće vri, a kad uzvri onda
treba flaše zatvoriti čistim čepom (od ove količine ispadne skoro 5 litara
sirćeta, koje je blago i može se popiti svaki dan po čaša nerazblaženo; pitko i
nema potrebe da se zasladi).
Jabuke koje ste procedili ne treba baciti, jer od
njih se pravi lekovita kaša (o tome nešto kasnije, kad sve to tako po recepturi
uspe, a kroz meseca dva oko Mitrovdana).
Za sada dovoljno da ima jabukovog sirćeta prvo za
lek, a onda može i za salatu (ovo sirće više treba piti, jer nije onako jako
kao svako kupovno industrijsko sirće, a nema aditiva, nema vinobrana, ni
konzervansa).
Prijatno!
Коментари
Постави коментар