недеља, 12. септембар 2021.

PASTERIZOVAN KOMPOT OD JABUKA

 



Na red je došla obećana slatka pasterizacija ili izrada kompota od domaćih neprskanih jesenjih jabuka koje su se ove godine od roda ipak polomile i obrodile, a koje treba obrati od Krstovdana, pa sve tako dalje.

Dakle, ovo je pasterizacija koja se izvodi u rerni, te nema one duboke šerpe napunjene vodom kao kod pasterizacije na ringli i nema pamučne krpe po dnu dna šerpe, itd…

Krenimo od početka, a na početku peremo, brišemo i sterilišemo tegle, da budu čiste i uredne, a kad se već tako lepo spreme tegle (u najveći pleh od rerne staje 15 većih tegli onih od 720 ml zapremine), potrebno je oguliti i naseckati što više svežih jabuka.

Isečenim jabukama punimo teglu do vrha, a onda je pritisnemo plastikom koja služi da se sadržaj ne podiže iz tegle pri dosipanju tečnosti. I kad su pritisnute i tako dobro napunjene jabuke u tegli, onda u svaku teglu dalje treba nasuti samo po jednu supenu, a dakle jelovnu veliku kašiku belog šećera (kod kiselijih vrsta voća staviti 2 kašike šećera), a onda se sipa hladna obična voda do vrha.

Poklopci se malo sterilišu alkoholnim sirćetom te prebrišu pamučnom krpom umočenom u to alkoholno sirće i to iznutra brišemo poklopce.

Zatim se svaka tegla dobro zavrne poklopcem (ovde se tegle neće prevrtati naopako ni natraške, već sve ostaje kako i jeste, a u rerni do sutradan onako kako i ubacimo u rernu), tako da ima jako malih nijansi u različitosti između pasterizacije na ringli i one koju izvodimo u rereni, te treba odabrati svoju olakšavajuću zlatnu nit pri ovom radu.

Najveći pleh od rerne (dakle suv pleh, bez ikakve krpe i dolite tečnosti) napuniti zatvorenim teglama, i tako sve ubaciti u hladnu pećnicu,  a onda okrenuti prekidač na šporetu na 90 stepeni po Celzijusu, i pošto zatvorite vrata od rerne, odbrojite tačno sat i po na časovniku.

Po isteku jednog punog sata i još 30 minuta, rerna se fino isključi na nulu, i tako se sve ostavi do sutradan, da se ohladi (ovde se tegle neće ušuškati u pamučnu krpu kao kod pasterizacije na ringli).

Sutradan tegle složiti na police u špaizu – tamo gde čuvamo zimnicu, na hladnom i tamnom mestu.

Ovako se može napraviti kompot od raznih vrsta voća, kad ga ima i kad rodi: od višanja, trešanja, krušaka, breskvi, kajsija, šljiva, dunja, grožđa, itd…

Možda bude i nekih novih vrsta kompota.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар