PASTERIZOVAN KOMPOT OD JABUKA
Na red je došla obećana slatka pasterizacija ili izrada
kompota od domaćih neprskanih jesenjih jabuka koje su se ove godine od roda ipak
polomile i obrodile, a koje treba obrati od Krstovdana, pa sve tako dalje.
Dakle, ovo je pasterizacija koja se izvodi u rerni, te
nema one duboke šerpe napunjene vodom kao kod pasterizacije na ringli i nema
pamučne krpe po dnu dna šerpe, itd…
Krenimo od početka, a na početku peremo, brišemo i sterilišemo
tegle, da budu čiste i uredne, a kad se već tako lepo spreme tegle (u najveći
pleh od rerne staje 15 većih tegli onih od 720 ml zapremine), potrebno je
oguliti i naseckati što više svežih jabuka.
Isečenim jabukama punimo teglu do vrha, a onda je
pritisnemo plastikom koja služi da se sadržaj ne podiže iz tegle pri dosipanju tečnosti.
I kad su pritisnute i tako dobro napunjene jabuke u tegli, onda u svaku teglu dalje
treba nasuti samo po jednu supenu, a dakle jelovnu veliku kašiku belog šećera
(kod kiselijih vrsta voća staviti 2 kašike šećera), a onda se sipa hladna
obična voda do vrha.
Poklopci se malo sterilišu alkoholnim sirćetom te prebrišu
pamučnom krpom umočenom u to alkoholno sirće i to iznutra brišemo poklopce.
Zatim se svaka tegla dobro zavrne poklopcem (ovde se
tegle neće prevrtati naopako ni natraške, već sve ostaje kako i jeste, a u
rerni do sutradan onako kako i ubacimo u rernu), tako da ima jako malih nijansi
u različitosti između pasterizacije na ringli i one koju izvodimo u rereni, te
treba odabrati svoju olakšavajuću zlatnu nit pri ovom radu.
Najveći pleh od rerne (dakle suv pleh, bez ikakve
krpe i dolite tečnosti) napuniti zatvorenim teglama, i tako sve ubaciti u hladnu
pećnicu, a onda okrenuti prekidač na
šporetu na 90 stepeni po Celzijusu, i pošto zatvorite vrata od rerne, odbrojite
tačno sat i po na časovniku.
Po isteku jednog punog sata i još 30 minuta, rerna se
fino isključi na nulu, i tako se sve ostavi do sutradan, da se ohladi (ovde se tegle
neće ušuškati u pamučnu krpu kao kod pasterizacije na ringli).
Sutradan tegle složiti na police u špaizu – tamo gde
čuvamo zimnicu, na hladnom i tamnom mestu.
Ovako se može napraviti kompot od raznih vrsta voća,
kad ga ima i kad rodi: od višanja, trešanja, krušaka, breskvi, kajsija, šljiva,
dunja, grožđa, itd…
Možda bude i nekih novih vrsta kompota.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар