недеља, 12. септембар 2021.

PASTERIZOVANI KORNIŠONI

 


Berba 100% organskih kornišona, a u našoj “Hirošimi”, polagano se zahuktava i kreće uprkos svim ekstremnostima kojima smo izloženi ove preteške ratarske godine, počev od raznoraznih nestašica, zavrtanja, itd... Doduše, nije se mnogo danas nabralo, ali dovoljno za jednu manju teglice, a tako to počne - zrncima, jer zrno po zrno, da bi čovek ratar crnih ispucalih natečenih ruku, stigao do svoje bele pogače...

A kako pasterizovati kornišone, pojasniću na primeru duplo veće tegle, koje očekujem da napunim narednih dana - tegle one koju zovemo tegla od jedan kilogram, a u koju stane kako na dnu dna iste piše tečnosti oko 720 ml.

Kako objasnim za samo jednu teglu, tako se isto čini i sa mnogo više tegli, ali tek kad se nakupi kornišona (on irastu u kolima i nakupi se plodova 2-3 dana, a nabrano čuva u frižideru, a onda dobijena količina pasterizuje).

Zapravo, tegle treba da budu besprekorno čiste, dobro oprane, lepo isprane, osušene, a pre nego počnete u tegle pakovati kornišone, potrebno je da ih na kratko ugrejete u blago zagrejanoj rerni ili plotni.

U prohlađene tegle posložiti kornišone, tako da nema mnogo lufta i praznog slobodnog prostora, što bolje sabiti kornišone jedan do drugoga, a zatim u svaku tegli sipati sledeće sastojke:

1 kafena kašičica belog šećera

1 kafena kašičica morske sitne soli

1 čašica od 0,3 alkoholnog sirćeta (ja sam stavila jabukovo kupovno, jer je alkoholno prejako)

mala zrnca bele slačice (ili neki drugi začin)

I tako dobro napunjenu teglu, a svim gore navedenim, treba zaliti običnom hladnom vodom (srećan je onaj kome vodu ne zavrću u XXI veku ovako bedasto kao nama čitavo ovo ratarsko leto),  a tegle se pune običnom hladnom  vodom, do vrha, a onda se zatvore poklopcem, koji je potrebno dobro zavrnuti i stgenuti kao kad se stegne svaka slavina da iz nje ne kapne ni kap vode nasušne, itd…

Sada tako spremne napunjene tegle poređati treba u dublju šerpu ili lonac, ali dno dna te šerpe, a pre svega toga, pokriti pamučnom krpom, jer tegle treba da dodiruju krpu svojim dnom dna,  a zatim ispuniti tu dublju šerpu u kojoj izvodimo pasterizaciju hladnom vodom sve dok visina stuba tečnosti ne dođe do ispod nivoa zavrnutog poklopca.

Te tegle se sada kuvaju i zagrevaju postepeno na toploj ringli uključenoj na trojku, ali kad voda u šerpi provri, smanjiti ringlu na 2,5 i sve kuvati ravno 10 minuta.

Nakon toga tegle se povada iz vode, iz šerpe, i onda se svaka tegla okrene naopako, naglavačke, natraške, tako da sada svojim vrhom tegla, tj. svojim dobro zavrnutim poklopcem dodiruje samo dno dna, a onda se sve te tegle ušuškaju u jednu pamučnu krpu i ostave tako do sutradan da se sve samo po sebi, a postepeno prohladi.

Ohlađene tegle spakovati na police u ostavu za čuvanje zimnice.

Pasterizacija se može uraditi i na drugi način (pasterizacija u reni, sve isto se uradi osim onog postupka na ringli, pa umesto na ringlu, tegle odlaze u rernu na 90 stepeni po Celzijusu i pasterizuju se ravno 90 minuta, na 90 stepeni), a upravo kakav je taj drugi način, pokazaću ubrzo (bilo bi i pre, da nije nestašice i zavrtanja  vode) na primeru slatke pasterizacije, kada se može ostavljati sijaset voćnih kombinacija i praviti divan kompot.

Ovo bi bio prvi način slane i kisele pasterizacije.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар