LEKOVITA KAŠA OD JABUKA
Kada se procedi jabukovo sirće, ostane kaša, od koje
se dalje pravi sledeći lekoviti zalogaj, na ovaj način:
Taj iscedak ili gust sadržaj, koji je ostao od
jabuka, a koje smo iscedili prilikom ceđenja sirćeta, treba vratiti u neki veći
sud (najbolje staklenu teglu) i naliti sa 4 litra prokuvane i prohlađene vode
(ali voditi računa, jer sve treba dobro u vodi da ogrezne), a onda teglu ili
posudu povezati pamučnom krpom i tako ostaviti sve od 45 do 60 dana, da stoji
na umerenoj temperatuti.
Nakon isteka tog vremena procediti sve na presi za
ceđenje šipurka (poskidati sa vrha pohvatanu tanku skramu, a dobije se ne baš previše
gusta kaša, već naprotiv opet nešto ređa i tečnija).
Dobiće se kašasta masa, koja je vrlo prijatnog
mirisa i ukusa, a može se piti razređeno sa vodom i zasladiti sa malo meda.
Ista lekovita svojstva ima kao što je još rečeno i kod spravljanja vinskog
sirćeta.
Ponovimo – snizuje visoku tenziju, snizuje
tepmeraturu i kod ljudi i kod životinja, dakle kućnih ljubimaca, a smanuje i
holesterol, kao što još suzbija i gorušicu.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар