понедељак, 8. новембар 2021.

LEKOVITA KAŠA OD JABUKA

 



Kada se procedi jabukovo sirće, ostane kaša, od koje se dalje pravi sledeći lekoviti zalogaj, na ovaj način:

Taj iscedak ili gust sadržaj, koji je ostao od jabuka, a koje smo iscedili prilikom ceđenja sirćeta, treba vratiti u neki veći sud (najbolje staklenu teglu) i naliti sa 4 litra prokuvane i prohlađene vode (ali voditi računa, jer sve treba dobro u vodi da ogrezne), a onda teglu ili posudu povezati pamučnom krpom i tako ostaviti sve od 45 do 60 dana, da stoji na umerenoj temperatuti.

Nakon isteka tog vremena procediti sve na presi za ceđenje šipurka (poskidati sa vrha pohvatanu tanku skramu, a dobije se ne baš previše gusta kaša, već naprotiv opet nešto ređa i tečnija).

Dobiće se kašasta masa, koja je vrlo prijatnog mirisa i ukusa, a može se piti razređeno sa vodom i zasladiti sa malo meda. Ista lekovita svojstva ima kao što je još rečeno i kod spravljanja vinskog sirćeta.

Ponovimo – snizuje visoku tenziju, snizuje tepmeraturu i kod ljudi i kod životinja, dakle kućnih ljubimaca, a smanuje i holesterol, kao što još suzbija i gorušicu.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар