BAKLAVA
Rastopiti na ringli samo dok se sav margarin ne
otopi:
100 ml vruće vode
5 kašika belog šećera
1 kesicu vanil šećera
150 g margarina
Ovu vruću prokuvanu tečnu masu odmah sasuti u 300 g
mlevenih oraha i izmešati dok se ne dobije fina masa kojom će se mazati kore za baklavu.
Potrebno je 500 g gotovih kora za gibanicu /baklavu,
tj. jedno celo pakovanje tih finih taknkih, a mekanih kora.
Uzimaju se sve po dve kore, i sve se ponavlja do
kraja isto, dok se celo pakovanje kora ne potroši.
Prva kora se uzme i raširi po astalu, a onda se uz pomoć silikonske četkice po
čitavoj kori svuda nanese biljno ulje.
Potom se preklopi drugom suvom korom, koja se sve do
polovine izmaže tanjim slojem poparene mase od mlevenih oraha, oko 2-3 kašike idu
po svakoj drugoj kori (prva kora se samo poulji).
Kada je sve tako premazano, onda se polagano počne kora
rolati i savijati u što uzanije rolnice čitava ta kora.
Odmah se iseče na 4-5 manjih delova, uzanih parčića,
svaka ta jedna cela urolana kora, i položi se sve u najveći pleh od rerne.
Baklava se ispeče na 200 stepeni po C oko 15-25
minuta, dok ne porumeni.
Izvadi se pečena baklava iz rerne, a onda se odmah
napravi sirup za prelivanje, od sledećih sastojaka:
600 g belog šećera (kod baklava šećer ne treba
umanjiti)
500 ml hladne vode
1 kesica vanil šećera
Špinuje se sve oko 5-10 minuta, a pred kraj se u sve
to ubaci 1 limun isečen na tanje kružiće i još se sve pusti da proključa
kratko.
Odmah se vrućim sirupom preliju baklave, i ostave da
dobro upiju sirup i da se prohlade.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар