петак, 17. децембар 2021.

BAKLAVA

 



Rastopiti na ringli samo dok se sav margarin ne otopi:

100 ml vruće vode

5 kašika belog šećera

1 kesicu vanil šećera

150 g margarina

Ovu vruću prokuvanu tečnu masu odmah sasuti u 300 g mlevenih oraha i izmešati dok se ne dobije fina masa kojom će se  mazati kore za baklavu.

Potrebno je 500 g gotovih kora za gibanicu /baklavu, tj. jedno celo pakovanje tih finih taknkih, a mekanih kora.

Uzimaju se sve po dve kore, i sve se ponavlja do kraja isto, dok se celo pakovanje kora ne potroši.

Prva kora se uzme i raširi po astalu,  a onda se uz pomoć silikonske četkice po čitavoj kori svuda nanese biljno ulje.

Potom se preklopi drugom suvom korom, koja se sve do polovine izmaže tanjim slojem poparene mase od mlevenih oraha, oko 2-3 kašike idu po svakoj drugoj kori (prva kora se samo poulji).

Kada je sve tako premazano, onda se polagano počne kora rolati i savijati u što uzanije rolnice čitava ta kora.

Odmah se iseče na 4-5 manjih delova, uzanih parčića, svaka ta jedna cela urolana kora, i položi se sve u najveći pleh od rerne.

Baklava se ispeče na 200 stepeni po C oko 15-25 minuta, dok ne porumeni.

Izvadi se pečena baklava iz rerne, a onda se odmah napravi sirup za prelivanje, od sledećih sastojaka:

600 g belog šećera (kod baklava šećer ne treba umanjiti)

500 ml hladne vode

1 kesica vanil šećera

Špinuje se sve oko 5-10 minuta, a pred kraj se u sve to ubaci 1 limun isečen na tanje kružiće i još se sve pusti da proključa kratko.

Odmah se vrućim sirupom preliju baklave, i ostave da dobro upiju sirup i da se prohlade.

Prijatno!

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар