PASTRMKA - ON MY WAY
Uzeti 4 pastrmke srednje veličine, očišćenje,
oprane, posušene, i odseći im glave, a onda svaku pastrmku začiniti i usoliti
začinom kulinat.
U jednoj manjoj činiji posebno pomešati sledeće
sastojke:
1 čitava glavica sitno isečenog belog luka
2 isitnjene vezice svežeg peršuna
suvi začin origano
suvi začin ruzmarin
đumbir u prahu
maslinovo ulje
morska krupna so
mleveni crni biber
Izmešati sastojke, pa ovom začinskom masom napuniti
unutrašnjost svake od 4 pastrmke, ali tek pošto ih posložite jednu uz drugu u vatrostalnu
posudu za pečenje u rerni.
Tu vatrostalnu posudu u kojoj će sve sve ovo ispeći najpre
pouljiti te posuti posvuda što više sužduk ljute aleve paprike, a onda poređati 4 pastrmke, a zatim ih napuniti
iznutra gore rečenim začinskim nadevom.
Između posloženih pastrmki poređati kolutiće 1 celog
limuna koji se prethodno iseče na tanje kružiće, a onda po vrhu posuti sa dosta svežeg lišća bosiljka
balzamiko.
Sada se sve još prelije uljem i ubaci u hladnu rernu,
i uključi na 250 stepeni po C.
Kad se počne sve ovo peći i već se primetno uhvati ona
prva pokorica, smanjiti rernu na 200 stepeni po C i ta temperatura pečenja
ostaje na snazi do kraja pečenja (pečnje pastrmke na ovaj način, a u rerni
prava je uživancija, jer nema otvaranja pećnice, nema okretanja, nema prevrtanja,
nema zagorelosti, nema prskanja, nema suvišne potrošnje ulja, i najzad nema
mnogo posla, a dok se oko sat vremena sve samo tako peče, može još mnogo toga
da se uradi, ako već ne može da se odmori).
I još treba sve pokriti aluminijumskom folijom i tako
bezbrižno peći oko sat vremena, možda koji minut više, a onda pred kraj skinuti
tu foliju i još malo urešati pastrmke.
Ovo je pastrmka da prste poližeš.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар