недеља, 19. децембар 2021.

PASTRMKA - ON MY WAY



Uzeti 4 pastrmke srednje veličine, očišćenje, oprane, posušene, i odseći im glave, a onda svaku pastrmku začiniti i usoliti začinom kulinat.

U jednoj manjoj činiji posebno pomešati sledeće sastojke:

1 čitava glavica sitno isečenog belog luka

2 isitnjene vezice svežeg peršuna

suvi začin origano

suvi začin ruzmarin

đumbir u prahu

maslinovo ulje

morska krupna so

mleveni crni biber

Izmešati sastojke, pa ovom začinskom masom napuniti unutrašnjost svake od 4 pastrmke, ali tek pošto ih posložite jednu uz drugu u vatrostalnu posudu za pečenje u rerni.

Tu vatrostalnu posudu u kojoj će sve sve ovo ispeći najpre pouljiti te posuti posvuda što više sužduk ljute aleve paprike,  a onda poređati 4 pastrmke, a zatim ih napuniti iznutra gore rečenim začinskim nadevom.

Između posloženih pastrmki poređati kolutiće 1 celog limuna koji se prethodno iseče na tanje kružiće, a onda  po vrhu posuti sa dosta svežeg lišća bosiljka balzamiko.

Sada se sve još prelije uljem i ubaci u hladnu rernu, i uključi na 250 stepeni po C.

Kad se počne sve ovo peći i već se primetno uhvati ona prva pokorica, smanjiti rernu na 200 stepeni po C i ta temperatura pečenja ostaje na snazi do kraja pečenja (pečnje pastrmke na ovaj način, a u rerni prava je uživancija, jer nema otvaranja pećnice, nema okretanja, nema prevrtanja, nema zagorelosti, nema prskanja, nema suvišne potrošnje ulja, i najzad nema mnogo posla, a dok se oko sat vremena sve samo tako peče, može još mnogo toga da se uradi, ako već ne može da se odmori).

I još treba sve pokriti aluminijumskom folijom i tako bezbrižno peći oko sat vremena, možda koji minut više, a onda pred kraj skinuti tu foliju i još malo urešati pastrmke.

Ovo je pastrmka da prste poližeš.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар