BOEMSKI RIŽOTO
Gastronomski specijalitet dolazi nam danas iz Mantove,
a isto tako ovo jelo sprema se i u Venetu, kao i u Pijemontu, dakle na severu Italije,
s tim što oni svoj rižoto zaliju i jakim vinom, a naši uslovi dopuštaju da sve
zalijemo najprostijim biljnim bujonom i ključalom vodom.
Najpre propržiti (prodinstati) na malo maslinovog
ulja:
1 poveću glavicu sitno isečenog crnog luka i
par čena sitno isečenog belog luka
I sve tako dinstati kratko, a onda naliti vrućim
bujonom (skuvati najmanje 500 ml ili čak 1 litar; ja prvo potrošim pola litra biljnog
bujona, a posle nalivam vrućom vodom).
Zatim u sve ovo dodati sitno nasečeno, a sledeće:
2 sveže roštiljske kobasice (od pravog sirovog mesa
zamešene)
120 g slanine pančete
Začiniti jelo sa malo morske krupne soli (ne treba
mnogo, jer je sve slano - i bujon, i kobasica i slanina), a obavezno dodati što
više crnog mlevenog bibera.
Mešati jelo i dolevati bujonom, a kad se sve fino
uprži na jako laganoj ringli, ubaciti 100 g italijanske riže (dugo zrno) i nalivati
bujonom sve dok ga ima, a onda može da uskoči i vruća voda (ako baš neko želi
originalno da napravi ovaj recept onda treba da umesto vode doda oko 300 ml
jakog crnog ili crvenog vina).
Sve ukuvati dok tečnost ne ispari i dok riža ne bude
kuvana.
Jelo se može garnirati nekim rendanim sirom po želji.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар