MESNI HLEB - novogodišnja hladna zakuska...
Novu gastronomsku sezonu 2022 započeti novim kulinarskim
specijalitetom, tj. hladnim predjelom, pod pretpostavkom da je ovo rusko jelo, a
koje treba da bude dobra uvertira ili uvod u ono što sledi potom, a to je glavno
bečko muzičko jelo prvog januarskog dana 2022 godine…
Kako započeti?...
Najpre tako što će se na malo ulja prodinstati sitno
isečeni lukovi, tačnije 3 vrste različitih sorti luka, i to:
ljubičasti luk
luk praziluk i
nekoliko čena belog luka
Potom se u lukove doda sitno isečena šargarepa, i sve
se zajedno prodinsta na tihoj vatri, uz povremeno mešanje, dok ne omekavi.
Posebno skuvati šaku-dve zamrznutog zelenog graška i
šaku-dve zamrznutog žutog kukuruza šećerca (a kad povrće prve klase bude brzo skuvano,
treba ga dobro ocediti od suviška vode).
U većoj činiji zamesiti mesni hleb od sledećih sastojaka:
500 g mlevenog junećeg mesa
1 celo jaje
morska kupna so
100 g prezle (na 1 kilograma mesa ide 200 g prezle,
a povrće dodajem odokativno i bez merenja)
mleveni crni biber
svež list peršuna
prodinstan, a prohlađen luk i šargarepa
skuvan oceđen grašak i kukuruz šećerac
Zamesiti mesno testo, kao za faširanu šniclu, a onda
uzeti kolačarski papir i njime sa svih strana obložiti duguljasti uzani pleh u
kome se inače peče hleb (pleh za komisbrot).
Rastanjiti mesnatu masu, a pošto je reč o pola mere
(jelo je izdašno i može da nahrani podosta ljudi, pa čak iako je predjelo dobro
zasiti), hleb postaviti po sredini pleha, a ukoliko se sve duplira pleh će biti
pun, od kraja do kraja, te ga može ispuniti cela ova mesnata masa.
Pošto je hleb već rastanjen potrebno ga je ušuškati
kolačarskim papirom i po vrhu, a onda ubaciti u već zagrejanu pećnicu i sve
ispeći ravno jedan pun sat na 200 stepeni po C.
Pečeno izvaditi na tacnu za rolate, i ohladiti na
sobnoj temparaturi.
Prohlađeno iseći na šnite, i garnirati sa što više sveže
salate.
Predlog je zakišeljena sezonska zimska salata od
sledećih sastojaka:
rendan ljubičast kupus
sveža salata rukola
jabukovo sirće
maslinovo ulje
krupna morska so
Prijatno!
P.S. - Jelo
je vredelo truda i jako zanimljivog ukusa, te ga toplo preporučujem.
Happy New Year 2022!
Коментари
Постави коментар