MESNI HLEB - novogodišnja hladna zakuska...

 


Novu gastronomsku sezonu 2022 započeti novim kulinarskim specijalitetom, tj. hladnim predjelom, pod pretpostavkom da je ovo rusko jelo, a koje treba da bude dobra uvertira ili uvod u ono što sledi potom, a to je glavno bečko muzičko jelo prvog januarskog dana 2022 godine…

Kako započeti?...

Najpre tako što će se na malo ulja prodinstati sitno isečeni lukovi, tačnije 3 vrste različitih sorti luka, i to:

ljubičasti luk

luk praziluk i

nekoliko čena belog luka

Potom se u lukove doda sitno isečena šargarepa, i sve se zajedno prodinsta na tihoj vatri, uz povremeno mešanje, dok ne omekavi.

Posebno skuvati šaku-dve zamrznutog zelenog graška i šaku-dve zamrznutog žutog kukuruza šećerca (a kad povrće prve klase bude brzo skuvano, treba ga dobro ocediti od suviška vode).

U većoj činiji zamesiti mesni hleb od sledećih sastojaka:

500 g mlevenog junećeg mesa

1 celo jaje

morska kupna so

100 g prezle (na 1 kilograma mesa ide 200 g prezle, a povrće dodajem odokativno i bez merenja)

mleveni crni biber

svež list peršuna

prodinstan, a prohlađen luk i šargarepa

skuvan oceđen grašak i kukuruz šećerac

Zamesiti mesno testo, kao za faširanu šniclu, a onda uzeti kolačarski papir i njime sa svih strana obložiti duguljasti uzani pleh u kome se inače peče hleb (pleh za komisbrot).

Rastanjiti mesnatu masu, a pošto je reč o pola mere (jelo je izdašno i može da nahrani podosta ljudi, pa čak iako je predjelo dobro zasiti), hleb postaviti po sredini pleha, a ukoliko se sve duplira pleh će biti pun, od kraja do kraja, te ga može ispuniti  cela ova mesnata masa.

Pošto je hleb već rastanjen potrebno ga je ušuškati kolačarskim papirom i po vrhu, a onda ubaciti u već zagrejanu pećnicu i sve ispeći ravno jedan pun sat na 200 stepeni po C.

Pečeno izvaditi na tacnu za rolate, i ohladiti na sobnoj temparaturi.

Prohlađeno iseći na šnite, i garnirati sa što više sveže salate.

Predlog je zakišeljena sezonska zimska salata od sledećih sastojaka:

rendan ljubičast kupus

sveža salata rukola

jabukovo sirće

maslinovo ulje

krupna morska so




Prijatno!

P.S.  - Jelo je vredelo truda i jako zanimljivog ukusa, te ga toplo preporučujem.

Happy New Year 2022!

 

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

PROJA - posna na vodi

POSNA LEŠNIK TORTA sa medenim koricama (o Nikoljdanu 2012-e)

DŽEM OD ŠIPURKA

SLANE GALETE sa jogurtom

POSNI SLANCI BEZ ULJA

POSNA SARMA sa krompirom

PRIPREMA SPANAĆA ZA ZAMRZAVANJE

POSNA ŽITO TORTA

BAKLAVA SA MALINAMA

POSNA BORANIJA na vodi