MUSAKA OD HOKAIDO BUNDEVE
Polovinu Hokaido bundeve oguliti te iseći na tanje
šnite, ali voditi računa, pa oprezno, jer je ovo jako tvrda sorta bundeve, ali
je zato pečena neuporedivo kvalitetnija od krompira, i nema mnogo tečnosti kao
kod bundeve muskatne, te se pečena odmah pretvara u jako ukusno pire.
Na malo ulja i vode propržiti 2 glavice sečenog crnog
luka i par čena belog luka, a zatim sve posoliti i pobiberiti, a onda ubaciti
mleveno juneće meso i prodinstati kratko.
Na kraju dodati smrvljenu jednu vezicu peršuna (naravno
ako se koristi ostavljena vezica peršuna iz zamrzivača ona se samo rukom smrvi,
a može i da se secka).
Zemljanu posudu za pečenje pouljiti samo malo i poređati
po dnu prvi sloj sveže isečenih komadića bundeve Hokaido.
Po sredini sasuti svu pripremljenu kašu od mlevenog
junećeg mesa i povrća i rasporediti je posvuda ravnomerno.
Preklopiti drugom polovinom tanjih komadića sveže
bundeve Hokaido, i ne brinuti što su parčići inače mali, sitni, i jelo će biti
slađe, i Hokaido bundeve su jako male.
Važan je preliv za musaku u kome neće biti nepoželjne
kombinacije jaja i mlečnog proizvoda, te za preliv koristim samo jedno umućeno
belance u koje se naspe jedna šolja kisele (mineralne ) vode.
Ukoliko musaka nije ogrezla u vodi, dosuti slobodno još
malo kisele vode, jer će pečenjem sva ta voda fino ispariti, a Hokaido bundeva
omekaviće, jer je ovo sorta bundeve jako zahvalna za pečenje u rerni.
Musaka se zapeče u rerni na 200 stepeni oko 45
minuta do jednog punog sata.
Uz ovakav ručak potrebna je samo sveža sezonska
salata, a na koncu januara neka to bude zakišeljena salata od rukole.
P.S. Ovako isto može i muska od nekih drugih vrsta povrća:
tikvice, karfiola, brokolija, pečene crvene paprike, kelerabe, svežeg kupusa, s
tim što se neko povrće pre slaganja musake mora skuvati kao keleraba, a neko i prodinstati
kao kupus. No biće u budućnosti i nekih takvih recepata.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар