понедељак, 31. јануар 2022.

MUSAKA OD HOKAIDO BUNDEVE

 


 

Polovinu Hokaido bundeve oguliti te iseći na tanje šnite, ali voditi računa, pa oprezno, jer je ovo jako tvrda sorta bundeve, ali je zato pečena neuporedivo kvalitetnija od krompira, i nema mnogo tečnosti kao kod bundeve muskatne, te se pečena odmah pretvara u jako ukusno pire.

Na malo ulja i vode propržiti 2 glavice sečenog crnog luka i par čena belog luka, a zatim sve posoliti i pobiberiti, a onda ubaciti mleveno juneće meso i prodinstati kratko.

Na kraju dodati smrvljenu jednu vezicu peršuna (naravno ako se koristi ostavljena vezica peršuna iz zamrzivača ona se samo rukom smrvi, a može i da se secka).

Zemljanu posudu za pečenje pouljiti samo malo i poređati po dnu prvi sloj sveže isečenih komadića bundeve Hokaido.

Po sredini sasuti svu pripremljenu kašu od mlevenog junećeg mesa i povrća i rasporediti je posvuda ravnomerno.

Preklopiti drugom polovinom tanjih komadića sveže bundeve Hokaido, i ne brinuti što su parčići inače mali, sitni, i jelo će biti slađe, i Hokaido bundeve su jako male.

Važan je preliv za musaku u kome neće biti nepoželjne kombinacije jaja i mlečnog proizvoda, te za preliv koristim samo jedno umućeno belance u koje se naspe jedna šolja kisele (mineralne ) vode.

Ukoliko musaka nije ogrezla u vodi, dosuti slobodno još malo kisele vode, jer će pečenjem sva ta voda fino ispariti, a Hokaido bundeva omekaviće, jer je ovo sorta bundeve jako zahvalna za pečenje u rerni.

Musaka se zapeče u rerni na 200 stepeni oko 45 minuta  do jednog punog sata.

Uz ovakav ručak potrebna je samo sveža sezonska salata, a na koncu januara neka to bude zakišeljena salata od rukole.

P.S. Ovako isto može i muska od nekih drugih vrsta povrća: tikvice, karfiola, brokolija, pečene crvene paprike, kelerabe, svežeg kupusa, s tim što se neko povrće pre slaganja musake mora skuvati kao keleraba, a neko i prodinstati kao kupus. No biće u budućnosti i nekih takvih recepata.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар