Polovinu Hokaido bundeve oguliti te iseći na tanje
šnite, ali voditi računa, pa oprezno, jer je ovo jako tvrda sorta bundeve, ali
je zato pečena neuporedivo kvalitetnija od krompira, i nema mnogo tečnosti kao
kod bundeve muskatne, te se pečena odmah pretvara u jako ukusno pire.
Na malo ulja i vode propržiti 2 glavice sečenog crnog
luka i par čena belog luka, a zatim sve posoliti i pobiberiti, a onda ubaciti
mleveno juneće meso i prodinstati kratko.
Na kraju dodati smrvljenu jednu vezicu peršuna (naravno
ako se koristi ostavljena vezica peršuna iz zamrzivača ona se samo rukom smrvi,
a može i da se secka).
Zemljanu posudu za pečenje pouljiti samo malo i poređati
po dnu prvi sloj sveže isečenih komadića bundeve Hokaido.
Po sredini sasuti svu pripremljenu kašu od mlevenog
junećeg mesa i povrća i rasporediti je posvuda ravnomerno.
Preklopiti drugom polovinom tanjih komadića sveže
bundeve Hokaido, i ne brinuti što su parčići inače mali, sitni, i jelo će biti
slađe, i Hokaido bundeve su jako male.
Važan je preliv za musaku u kome neće biti nepoželjne
kombinacije jaja i mlečnog proizvoda, te za preliv koristim samo jedno umućeno
belance u koje se naspe jedna šolja kisele (mineralne ) vode.
Ukoliko musaka nije ogrezla u vodi, dosuti slobodno još
malo kisele vode, jer će pečenjem sva ta voda fino ispariti, a Hokaido bundeva
omekaviće, jer je ovo sorta bundeve jako zahvalna za pečenje u rerni.
Musaka se zapeče u rerni na 200 stepeni oko 45
minuta do jednog punog sata.
Uz ovakav ručak potrebna je samo sveža sezonska
salata, a na koncu januara neka to bude zakišeljena salata od rukole.
P.S. Ovako isto može i muska od nekih drugih vrsta povrća:
tikvice, karfiola, brokolija, pečene crvene paprike, kelerabe, svežeg kupusa, s
tim što se neko povrće pre slaganja musake mora skuvati kao keleraba, a neko i prodinstati
kao kupus. No biće u budućnosti i nekih takvih recepata.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар