PANDURSKI RIŽOTO
Ovo je gastronomski recept sa severa Italije, iz Padove
i Treviza, a kad se ovde kaže “pandurski” misli se na austrijske pandure koji
su bili čuveni po svojoj velikoj strasti za gurmanlukom, jer su bili jako
veliki sladokusci i ljubitelji ove vrste jela.
Postupak rada sledi:
Sitno iseckati sledeće vrste povrća:
koren i list celera
šargarepu
crni luk
Isečeno povrće zatim izdinstati na malo maslinovog
ulja, na laganoj vatri oko 5 minuta, a
onda u to dodati sitno isečene komade živinskog mesa:
belo ćureće meso, tj. ćureća prsa (2 veća komada) i
oko 100-150 g pilećih iznutrica (džigerica i srca,
pošto su bubalo odstranili prodavci, pa nema da se tako kupi)
Sve dinstati oko 2-3 minuta, a onda sasuti ½ litar
paradajz sosa.
Pripremiti još za nalivanje jela između ½ litra do 1
litra bujona (bistra biljna supa koja se rastopi u vrućoj vodi).
Sve dinstati na laganoj vatri oko 25 minuta do pola
sata, a uz povremeno mešanje i nalivati po potrebi bujonom.
Pobiberiti jelo, posoliti jelo i na kraju posle isteka
onih oko pola sata vremena, dodati 140 g italijanske riže (dugo zrno).
Dolevati bujon sve dok se pirinač ne skuva, a jelo
malo više ukrčka i obavezno mešati.
Servirati uz malo rendane gaude, a i ne mora uopšte.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар