субота, 15. јануар 2022.

PANDURSKI RIŽOTO



Ovo je gastronomski recept sa severa Italije, iz Padove i Treviza, a kad se ovde kaže “pandurski” misli se na austrijske pandure koji su bili čuveni po svojoj velikoj strasti za gurmanlukom, jer su bili jako veliki sladokusci i ljubitelji ove vrste jela.

Postupak rada sledi:

Sitno iseckati sledeće vrste povrća:

koren i list celera

šargarepu

crni luk

Isečeno povrće zatim izdinstati na malo maslinovog ulja, na laganoj vatri oko 5 minuta,  a onda u to dodati sitno isečene komade živinskog mesa:

belo ćureće meso, tj. ćureća prsa (2 veća komada) i

oko 100-150 g pilećih iznutrica (džigerica i srca, pošto su bubalo odstranili prodavci, pa nema da se tako kupi)

Sve dinstati oko 2-3 minuta, a onda sasuti ½ litar paradajz sosa.

Pripremiti još za nalivanje jela između ½ litra do 1 litra bujona (bistra biljna supa koja se rastopi u vrućoj vodi).

Sve dinstati na laganoj vatri oko 25 minuta do pola sata, a uz povremeno mešanje i nalivati po potrebi bujonom.

Pobiberiti jelo, posoliti jelo i na kraju posle isteka onih oko pola sata vremena, dodati 140 g italijanske riže (dugo zrno).

Dolevati bujon sve dok se pirinač ne skuva, a jelo malo više ukrčka i obavezno mešati.




Servirati uz malo rendane gaude, a i ne mora uopšte.

Prijatno!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар