уторак, 25. јануар 2022.

RIŽOTO SA TUNJEVINOM na kalabrijski način



Sledi italijanski rižoto na peti južnjački, a kalabrijski način.

Jednu veću glavicu crnog luka iseći na krupnije komade i onda propržiti kratko na malo ulja, a zatim u to dodati bujon (belo vino bi trebalo, no u naši uslovima kuvamo sve na biljnom bujonu samo) i 1 kašiku belog pšeničnog brašna, te sve mešati na lagonoj vatri i ukuvati na gusto sve dok luk ne postane mekan.

Uzeti 1 konzervu tunjevine i ocediti je skroz od ulja, pa tunjevimnu odložiti za kasnije, a na tom ulju prepržiti nekoliko čena belog sitno seckanog luka.

Prpržiti sve ovo kratko, a onda u beli luk dodati oko 60 g italijanskog pirinča (dugo zrno) i kuvati uz postepeno dolevanje bujona sve dok pirinač ne bude skuvan na gusto.

Sada treba sve pomešati zajedno:

onu oceđenu tunjevinu

prodinstan crni luk i

pirinač sa belim lukom

I na kraju sve ovo začiniti dodavanjem aleve ljute sužduk papričice.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар