UPRŽENI RIŽOTO IZ KAMPANJE
Ovo je četrvti ukus ili način na koji se može
pripremiti italijanski rižoto, a recept stiže pravo iz južne oblasti Italije,
iz regije Kampanje, a možda čak i sa jednog napuljskog astala.
Potrebno je uzeti zreliju vrstu domaćeg kravljeg kačkavalja,
pošto mi nemam ovčije produkte, te iseći na sitne kockice (oko 100 g sira).
Na zagrejanom maslinovom ulju, na jakoj ringli, samo
kratko prepržiti kockice kačkavalja, ali tek toliko da sve porumeni, a onda u to
dodati oko 60 grama italijanskog pirinča i to dugo zrno (ovo je porcija i mera za
jednu personu).
Dalje sve ovo,
a uz neprestano mešanje kratko još propržiti, a onda dosuti oko 200 ml paradajz
sosa, i još ubaciti vezicu svežeg lista peršuna, zatim mlevenog crnog bibera i
posoliti ako je potrebno (meni nije, jer je bujon sve posolio izvrsno).
Smanjiti ringlu i ukuvati sve uz povremeno dosipanje
oko pola litra skuvanog vrućeg biljnog bujona (meni malo ostalo bujona od skuvanih
pola litra).
Upržiti dok sva tečnost ne ispari, a onda sručiti u
tanjir uprženi rižoto sa ukusom Kampanje, te dekorisati, ali samo po vrhu
svežim lišćem balzamiko bosiljka.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар