петак, 21. јануар 2022.

UPRŽENI RIŽOTO IZ KAMPANJE



Ovo je četrvti ukus ili način na koji se može pripremiti italijanski rižoto, a recept stiže pravo iz južne oblasti Italije, iz regije Kampanje, a možda čak i sa jednog napuljskog astala.

Potrebno je uzeti zreliju vrstu domaćeg kravljeg kačkavalja, pošto mi nemam ovčije produkte, te iseći na sitne kockice (oko 100 g sira).

Na zagrejanom maslinovom ulju, na jakoj ringli, samo kratko prepržiti kockice kačkavalja, ali tek toliko da sve porumeni, a onda u to dodati oko 60 grama italijanskog pirinča i to dugo zrno (ovo je porcija i mera za jednu personu).

 Dalje sve ovo, a uz neprestano mešanje kratko još propržiti, a onda dosuti oko 200 ml paradajz sosa, i još ubaciti vezicu svežeg lista peršuna, zatim mlevenog crnog bibera i posoliti ako je potrebno (meni nije, jer je bujon sve posolio izvrsno).

Smanjiti ringlu i ukuvati sve uz povremeno dosipanje oko pola litra skuvanog vrućeg biljnog bujona (meni malo ostalo bujona od skuvanih pola litra).

Upržiti dok sva tečnost ne ispari, a onda sručiti u tanjir uprženi rižoto sa ukusom Kampanje, te dekorisati, ali samo po vrhu svežim lišćem balzamiko bosiljka.

Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар