понедељак, 28. фебруар 2022.

KUGLOF PITA

 



Za kuglof pitu potrebno je pakovanje od 500 g gotovih heljdinih kora.

Kalup za pečenje kuglofa pouljiti sa malo rastopljenog margarina i dobro kalup posuti susamom da prione sa svih strana.

Po sredini kuglofa staviti jednu heljdinu koru i blago je pritisnuti po uzvišenju (šiljku), koje je na sredini svakog kuglofa i tako probiti koru, a krajeve kore pustiti da vise i padaju preko ivice kuglofa.

Zatim tu koru isprskati mešavinom kisele vode i biljnog ulja uz pomoć silikonske četkice.

 Posle položene ove prve heljdine kore staviti na isti način još jednu heljdinu koru i isto je ovako nakvasiti mešavinom kisele vode i ulja.

Zatim uzeti još 2 ili 3 heljdine kore (ja sam uzela samo dve) i iscepkati ih na male parčiće,  a onda svako to parče posložiti okolo u krug, a po dnu kuglofa.

Napraviti zatim kašu i pomešati u jednoj činiji sledeće sastojke:

500 g sira (koristim tvrđi i slaniji sir, te ovu kašu neću uopšte soliti, a ko voli može da koristi mladi sir)

2 umućena jajeta

Ovu kašu potom podeliti na dva jednaka dela, a samo u jedan deo dodati 200 g isečene blitve (ili spanaća).

Preko onih poređanih heljdinih kora u kuglof nasuti kašu od sira i svuda rasporediti kašu, a zatim još dve cele kore staviti na isti način kao i na početku pravljenja kuglof pite, i isto ih onako isprskati mešavinom kisele vode i ulja.

Potom naneti nadev od blitve i sira, te opet sve to pokriti sa dve iscepkane heljdine kore.

Na kraju sve prekriti samo još jednom heljdinom korm (ostaće dve kore viška, a one se mogu staviti u zamrzivač i sačuvati za neki drugi put).

Kada se stavila ova poslednja, a završna heljdina kora onda se svi oni krajevi koji su prešli preko rubova kuglofa vrate unutar kalupa, i samo jednim umućenim jajetom sve se to lepo izmaže.

Zatim se kuglof pita ispeče oko 40-ak minuta na 200 stepeni po C.

Pečena pita odmah se prevrne na tacnu i sačeka se da sama posebi ispadne iz svog kalupa.

Ohlađeno poslužiti i iseći.

Prijatan doručak!

 

1 коментар: