KUGLOF PITA
Za kuglof pitu potrebno je pakovanje od 500 g
gotovih heljdinih kora.
Kalup za pečenje kuglofa pouljiti sa malo rastopljenog
margarina i dobro kalup posuti susamom da prione sa svih strana.
Po sredini kuglofa staviti jednu heljdinu koru i blago
je pritisnuti po uzvišenju (šiljku), koje je na sredini svakog kuglofa i tako probiti
koru, a krajeve kore pustiti da vise i padaju preko ivice kuglofa.
Zatim tu koru isprskati mešavinom kisele vode i
biljnog ulja uz pomoć silikonske četkice.
Posle položene
ove prve heljdine kore staviti na isti način još jednu heljdinu koru i isto je
ovako nakvasiti mešavinom kisele vode i ulja.
Zatim uzeti još 2 ili 3 heljdine kore (ja sam uzela
samo dve) i iscepkati ih na male parčiće,
a onda svako to parče posložiti okolo u krug, a po dnu kuglofa.
Napraviti zatim kašu i pomešati u jednoj činiji
sledeće sastojke:
500 g sira (koristim tvrđi i slaniji sir, te ovu kašu
neću uopšte soliti, a ko voli može da koristi mladi sir)
2 umućena jajeta
Ovu kašu potom podeliti na dva jednaka dela, a samo
u jedan deo dodati 200 g isečene blitve (ili spanaća).
Preko onih poređanih heljdinih kora u kuglof nasuti
kašu od sira i svuda rasporediti kašu, a zatim još dve cele kore staviti na
isti način kao i na početku pravljenja kuglof pite, i isto ih onako isprskati
mešavinom kisele vode i ulja.
Potom naneti nadev od blitve i sira, te opet sve to
pokriti sa dve iscepkane heljdine kore.
Na kraju sve prekriti samo još jednom heljdinom korm
(ostaće dve kore viška, a one se mogu staviti u zamrzivač i sačuvati za neki drugi
put).
Kada se stavila ova poslednja, a završna heljdina kora
onda se svi oni krajevi koji su prešli preko rubova kuglofa vrate unutar kalupa,
i samo jednim umućenim jajetom sve se to lepo izmaže.
Zatim se kuglof pita ispeče oko 40-ak minuta na 200
stepeni po C.
Pečena pita odmah se prevrne na tacnu i sačeka se da
sama posebi ispadne iz svog kalupa.
Ohlađeno poslužiti i iseći.
Prijatan doručak!
Администратор блога је уклонио коментар.
ОдговориИзбриши