DŽEM OD VIŠANJA
Za kuvanje džema od višanja (tj. marela) potrebno je
najpre nabrati dve kofe svežih, a dobro zrelih višanja, a u svakoj da bude oko
7 kilograma voća, tj. oko 14 kg neočišćenih višanja. Ukupno vreme rada od početka
branja, potom čišćenja i kuvanja iznosi oko 6 sati najmanje, tako da ne treba
početi kuvati džem kasno u noć.
Višnje oprati u hladnoj vodi i isprskati.
Zatim odmah štapnim blenderom izbledirati sve višnje
u šerpi, a onda šerpu pristaviti na zagrejan vatreni šporet i uz povremeno
mešanje kuvati.
Kad malo ispari višak tečnosti ubaciti najpre 4
kilograma šećera, i probati posle nekoliko minuta kuvanja slatkoću džema.
Pošto na 2 kilograma očišćenih višanja dolazi oko 1
kilogram šećera, treba nešto kasnije ubaciti još 2 kilograma šećera na ovu
količinu (ukupno 6 kg šećera) kako bi se dobila slatkoća dolična jednog džema,
jer bez sumnje voća je bilo u dve kofe između 13-14 kilograma neočišćenog.
Pošto se ubaci šećer mešanje džema drvenom ravnom
varjačom je neprestano i nešto intenzivnije,
a sve vreme vatra u vatrenom šporetu mora biti izuzetno jaka, jer to
dosta smanjuje vreme kuvanja.
Potrebno je kuvati oko dva sata džem dok se ne postigne
željena gustina, ona gustina tipična za džem.
Između svega toga treba sipati po nekoliko kašika džema
u tanjirić, prohladiti i probati gustinu kuvanja, kao i slatkoću, a tek kad se povuče
negde pred kraj kuvanja kašičicom i kad na tacni ostane beli trag džem je na samom
kraju kuvanja te voditi računa da se ne prekuva.
Kuvan džem odmah se smakne sa vruće plotne, i vruć
sipa u vruće, tj. na plotni zagrejane tegle.
Potom se džem spakuje u neku drugu veliku šerpu i dobro
ušuška pamučnim krpama ili stolnjakom i tako pusti do sutradan da se dobro ohladi.
A sutradan se ohlađene tegle povezuju poklopcima ili
celofanom.
Takav džem se odlaže u ostavu za čuvanje zimnice.
Od ove količine ispalo je 13 kilograma džema ili 3
velike tegle i 20 malih tegli (a što odgovara zapremini 10 velikih tegli),
dakle sve ukupno 13 velikih tegli.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар