субота, 23. јул 2022.

VESNINA TORTA



Za krem fil umutiti mikserom:

5 žumanaca i

1 kesicu pudinga od čokolade

Zatim u to dodati:

5 kašika belog mekog brašna (tip 400) i

100 ml hladnog mleka

I dalje sve izmutiti samo mikserom.

U drugu veću šerpu nasuti:

400 ml hladnog mleka i

150 g smeđeg šećera

Čim na ringli provri ovo mleko, šerpu smaći sa ringle, a potom odmah sasuti gore izmućene sastojke iz krem fila, te izmutiti dobro sve mikserom, a onda vratiti na ringlu i neprestano mutiti mikserom koji je uključen na najmanju brzinu (jedinicu) i tako skuvati fil dok se načisto ne zgusne.

Pošto se dakle krem fil skuvao i fino zgusnuo, šerpu smaći sa ringle, pa ubaciti još dodatnih:

100 g crne čokolade za kuvanje te izmutiti mikserom dok se ubačena čokolada ne rastopi i načisto ne sjedini sa filom.

Iz šerpe fil odmah treba presuti u jednu plastičnu vanglicu i dobro prekriti po vrhu srtreč folijom (ušuškati) te ostaviti da se dobro ohladi negde po strani.

Za to vreme očistiti 300 g odmrznutih višanja (marela) iz zamrzivača, a onda ih sasuti u suv teflonski tiganj i posuti sa 1 kesicom vanil šećera te na kratko višnje ispržiti na suvo, tj. ukaramelisati ih kraćom termičkom obradom.

Zatim je preostalo još umutiti biskvitno testo za Vesninu tortu, a od sledećih sastojaka:

5 belanaca

130 g smeđeg šećera (koji dodajemo postepeno, malo po malo)

Pošto se umuti ovaj čvrst sneg od belanaca i smeđeg šećera, potrebno je u sve ovo još ubaciti:

60 g crne čokolade za kuvanje i

60 g margarina (koje ste prethodno, a zajedno rastopili na tišoj vatri, i plus malo prohladili, a pre sasipanja u ovaj sneg od belanaca).

I na kraju u biskvitnu masu treba samo dodati:

75-80 g belog mekog brašna (tip 400), a onda samo izmešati masu drvenom varjačom ručno.

Biskvit ispeći u plehu (onaj kome se otključava dno), na 180 stepeni po C, a oko 20-ak minuta (pleh obavezno obložiti kolačarskim papirom).

Pečenu i prohlađenu koru, tj. biskvit oguliti po dnu od kolačarskog papira, a onda koricu položiti na dekorativnu dezertnu staklenu tacnu.

Preko biskvita postaviti opet obruč (bez dna).

Vratimo se sada završetku krem fila, koji će ubrzo biti preliven preko korice, tj. našeg biskvita.

Sa fila treba skinuti streč foliju, a potom u fil ubaciti:

250 g margarina (sa sobne temperature)

Izmutiti dobro fil mikserom, a onda dodati višnje, ali pre nanošenja fila na biskvit ovo sve treba samo blago izmešati i to ručno, odmah pošto je ubačeno voće.

Tortu završiti prelivom od čokolade koji se pravi na sledeći način:

U manjoj šeprici rastopi se na tišoj ringli:

200 ml tečne slatke pavlake i

150 g crne čokolade za kuvanje

Gotov preliv se malo prohladi, a potom se ravnomerno nanese preko fila kao završni sloj na Vesninoj torti.

Torta se zatim odlaže u frižider na stezanje i čuvanje.

Sutradan ili kasno uveče, ukoliko se torta napravi nekad ranije izjutra, a pošto se sve dobro ohladi i stegne - tortu samo treba osloboditi obruča, a potom po vrhu naneti dobar sloj krupno rendane crne čokolade za kuvanje (oko 40 g) i dalje po želji dekorisati čokoladnim bombonicama u raznim bojama i umućenim šlagom (100 g šlaga u prahu umutiti sa hladnom vodom) u koji se doda malo kakao praha (najmanje 2 kafene kašičice).




Prijatno!

P.S. Vesna V. Lalović, srećan rođendan 47!

 

 

Нема коментара:

Постави коментар